Lagsammanhållningen är styrkan i Hovås-Billdal IF
Foto: Hovås-Billdal IF

Finaldags i Svenska Spel F19

Svenska Spel F19 är redo för final efter en lång säsong i norra och södra serierna. Efter seger i semifinalerna är Hovås-Billdal IF och Eskilstuna United framme i den stora finalen, som direktsänds via Damallsvenskan.tv.


För Hovås-Billdal är skillnaden mot 2015 markant. Då slutade laget sist i tabellen, nu är laget framme i final.

- Det är gruppen i sig jag vill lyfta. Gruppen har blivit starkare efter varje match, berättar ansvarig tränare Martin Esser för Tipselit.se. Vi har haft lite tränarturbulens med två tränare som lämnat under säsongen, men gruppen har bara gått stärkta från det. Vi har jobbat som ett team och koncentrerat oss på att spela fotboll.

- Det, tillsammans med väldigt bra träningar, och noggrant utförda träningar med vår fystränare Tom Reidy. Han har gått igenom vad man ska träna på när man växer, många tror att de är färdiga, men de är fortfarande unga.

I semifinalen blev det seger mot FC Rosengård med 2-1. En tidig 2-0-ledning efter bara tolvminuter efter mål av Melissa Davin och Ina Österlind. Rosengård reducerade först i slutminuterna, vilket gav lite nerver.

- Vi blev lite skärrade. Jag är inte van att se det, men det var nog lite stundens hetta. Vi blev stressade av målet och de fick tryck. Som tränare är jag inte helt nöjd med sista fem minuterna där. Vi ville ju behålla den ledningen, men vi var skakiga. De hade en hörna det sista som hände, det hade kunnat gå lite hursomhelst.

Hur bra koll har ni på Eskilstuna?

- Vi har inte mött dem, men sett dem i Gothia Cup. Vet vilka spelare vi ska ha koll på, men inte så att vi har järnkoll på varje spelare. Vi ska sätta vårt spel först, det är viktigast.

Eskilstuna United kan redan titulera sig seriesegrare i Svenska Spel F19 Norra. Laget gjorde flestmål framåt, hade minst antal insläppta tillsammans med KIF Örebro och i semifinalen blev det seger mot Umeå IK med 3-0. Matilda Plan och Izabell Rydell målskyttar då.

- Jag tycker det beror på att vi under två års tid haft samma trupp och kunnat träna och jobba med vår spelidé under lång tid, förklarar Lotta Hellenberg, tränare för Eskisltuna F19. Många tjejer som vill ta sig upp till a-laget och som lagt ner kraft och energi för att nå dit. Några är redan eller nästa där.

- Att vi gått till final är en bonus, vi jobbar mest individuellt för att få upp spelare till vårt a-lag, fortsätter Lotta Hellenberg. Men det är grymt att vi har ett så bra lag att vi kan gå till final. Det visar också att de är bra lagspelare även om de tänker på sin egen utveckling främst.

Hur bra koll har ni på motståndet?

- Inte alls bra koll, vi har inte mött dem och känner inte till så många spelare i deras lag. Vi fokuserar på vårt och hur vi ska spela. Är ju så med den här serien, ibland tas det in a-lagsspelare och så vidare. Det vi kan göra är att förberedea våra spelare på bästa sätt och försöka nå en så bra prestation som möjligt.

Finalen i Svensak Spel F19 spelas på Tunavallen i Eskilstuna. Matchen skulle dock ha spelats i Göteborg, med hemmaplan för Hovås-Billdal, något som väcker reaktioner.

- Vi ska göra jobbet på plan oavsettvar vi spelar, förklarar Martin Esser, Hovås-Billdal. Personligen är det tråkigt att vi får spela i Eskilstuna, neutrla plan hade varit lite mer fair. Man kunde ha planerat lite bättre. Men tjejerna vet inte ens om det, de ska fokusera på spelet.

Lotta Hellenberg ser det inte som en automatisk fördel av hemmaplan.

- Det kan det absolut, men det kan också vara nervositet. Jag ser det mest som positivt och mina spelare kan hantera det bra. Vårta-lag är starka hemma och det är mycket publik. Kanske att det är lite nervöst, men kan också lyfta laget.

För Eskilstuna blev det seger med 3-0 mot Umeå IK i semifinalen. En insats där det defensiva var i fokus enlgit Lotta Hellenberg.

- 3-0 låter bra, men vi släpper inte till så många målchanser och har bollinnehavet. Det hade lika gärna kunnat sluta 0-0. Vi är bra på att hålla motståndarna från att avsluta, men sen är det upp till våra spelare att avgöra matcherna med sina spetskvalitéer.

Lagen gör de sista förberedelserna för finalen, nu på söndag 6 november. Vad som avgör til lagens fördel?

Lotta Hellenberg, Eskilstuna: Precis som i semifinalen så jobbar vi bra som lag och är bra i defensiven. Sen tror jag att någon av mina spelare kommer kliva fram och visa sina spetskvalitéer och avgöra matchen. Så pass bra spelare har vi att det ska gå.

Martin Esser, Hovås-Billdal: Vi är så otroligt starka som grupp. Vi är ett otroligt starkt lag. Det är ingen som går utanför den ramen, det är inte intriger i gruppen. Homogent fungerande lag som jobbar för varandra. Tuffa träningar som för att vi orkar löpa i 90 minuter i maxtempo.

Fakta:
Svenska Spel F19 Final
Hovås-Billdal IF - Eskilstuna United
Söndag 6 november 15.00
Tunavallen
Matchen direktsänds via damallsvenskan.tv

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev