Bra passningsfot, brytsäker, stark på huvudet och exceptionell speluppfattning. Amanda Ilestedt, här till vänster i bild, kan bli någonting stort.
Foto: Bildbyrån

Ilestedts mästerskapsrutin
kan bli guld värd i EM

Förra sommaren var Amanda Ilestedt en tungt bidragande orsak till att Sverige bärgade ett historiskt guld vid U19 EM. I sommar hoppas hon få spela om ädla medaljer igen. 
– Får jag chansen ska jag göra allt jag kan för att bidra, försäkrar hon.


EM-slutspelet närmar sig med stormsteg och konkurrensen om platserna i den svenska truppen är knivskarp. En ung talang som med stor sannolikhet får en plats är LdB Malmös 20-åriga mittback Amanda Ilestedt. Hennes utvecklingskurva har pekat spikrakt uppåt ända sedan hon var med och bärgade klubbens senaste SM-guld 2011.

Just erfarenheten av att vinna titlar är något som förmodligen faller Pia Sundhage i smaken. I år har Amanda tagit nya steg uppåt, framåt och bland annat konkurrerat ut lagets tidigare kapten och landslagsspelare Malin Levenstad.

– Det har känts bra hela våren och jag har fått vara hel och kunnat jobba på de saker jag behövt förbättra. Det är framför allt det offensiva passningsspelet, det defensiva försvarsspelet sitter i bakhuvudet, förklarar Amanda, som i segermatchen mot Göteborg i förra veckan svarade för ännu en prickri insats.

En viktig faktor i hennes utveckling är den tuffa konkurrensen i LdB. I matchen mot Göteborg satt landslagsaktuella Levenstad, Sjögran och Rubensson på bänken, utkonkurrerade av världsstjärnor som Manon Melis, Anja Mittag och Ramona Bachman.

– Det är klart att alla vill spela, men konkurrensen vi har i truppen gör att det blir väldigt bra träningar. Alla pushar sig själva och varandra hela tiden. För mig känns det som en bra miljö att utvecklas i.

Amanda får medhåll från TV4:s expert Malin Swedberg.
– Jag tycker att det alltid är positivt med en konkurrenssituation oavsett om det är svenska eller utländska spelare som konkurrerar. Sedan är det föstås jättetråkigt om det ett mästerskapsår är så att spelare som skulle kunna kliva in i en svensk EM-trupp inte får chansen att visa upp sig.

Vad tror du om Sveriges chanser i EM?
– Jag hoppas och tror att Sverige går till final, men Frankrike och Tyskland har de absolut starkaste lagen på pappret. Det vilar ett stort ansvar på Lotta Schelin.

Amanda Ilestedt är inne på samma linje.
– Jag är övertygad om att vi kan gå långt. Med hemmapubliken i ryggen kommer vi att få en extra push. 

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev