Erkan Zengin, en artist fotbollsfostrad i Fittja som tog vägen via Hammarby till turkiska  Süper lig - och nu svenska landslaget.
Foto: Bildbyrån

Kung Erkan av Eskişehirspor

  Dribbler och frispråkig citatmaskin.
Fittjas färske A-landslagsman Erkan Zengin är en av svensk fotbolls mest spännande spelare.
I Eskişehirspor är han kung.  


Erkan Zengin ligger på ett hotellrum i Eskişehir. Dagen för match tillbringas alltid på hotell. 2009 lämnade han då allsvenska Hammarby IF för att bli proffs i turkiska Süper lig.
Efter en kort sejour på bänken i Besiktas hamnade han, först på lån, i mittenlaget Eskişehirspor, där han är fansens favorit.

Han bär tröja nummer 10, är både mål- och assistkung och behandlas med största respekt av sina medspelare.
– När man var i Sverige klappade man händerna och sa ”Kom igen!” när någon gjorde ett misstag, men här skriker man och frågar hur fan de kan göra så, haha. Jag har också börjat göra det, men ingen vågar skrika på mig när jag slår en dålig passning, haha. Det går inte. Jag är stjärnan här!

Fostrad av sin fotbollsfrälste far Yilmaz i Fittja kom Erkan till Hammarby som tioåring. Redan tidigt tog han offensivlustan och viljan att utmana sina motståndare som sitt adelsmärke. Som 16-åring flyttades han upp till plantskolan Hammarby TFF, och två år senare tog han plats i Hammarbys allsvenska trupp.
I samma veva debuterade han i U17-landslaget, för Turkiet!

– Men det var för jobbigt att åka fram och tillbaka till Turkiet till varje match så jag tackade nej, och blev i stället uttagen till det svenska U21-landslaget. Sedan har det rullat på.

Hur var det att debutera i A-landslaget?
– Marcus har varit här och tittat på mig flera gånger när jag gjort bra matcher, och jag har spelat riktigt, riktigt bra de senaste två åren, så jag tycker att jag var värd att bli uttagen. 

Smälte du in bra i gruppen?
– Jag har spelat ganska många år nu, så jag vet hur man ska hantera när man kommer ny någonstans. Jag är mig själv överallt. Det är många som skrattar åt mig i landslaget. Jag har ju spelat med minst tio av spelare i truppen i U21-landslaget, så de vet hur jag är, att jag skämtar och så. Och på träningarna ger jag alltid hundra procent. Varför ska man annars gå dit?

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev