Roger Nyberg och Jonny Pennsäter manar på Limhamn/Bunkeflos F19-lag, som är en viktig kugge i klubbens målsättning att ha 75 procent egna produkter i A-laget inom fem år.
Foto: Albin Wiberg

Talangfulla LB07 sätter tuffa mål

Limhamn/Bunkeflo 2007 är en av landets hetaste föreningar på damsidan. En klubb full av unga talanger, som ligger sexa i Elitettan, toppar Svenska Spel F19, är obesegrade i Dam U-elit, och ligger i topp i Svenska Spels ungdomsbonusliga.
– Vi har tagit ett beslut i klubben att inom fem år ska 75 procent av alla våra A-lagsspelare vara egna produkter. Det är ett tufft mål, men jag säger: Varför inte? förklarar Roger Nyberg, som ansvarar för föreningens F19-lag.


Hemligheten bakom LB07:s framgången är i all sin komplexitet ganska enkel.

– Vi tillåter alla att prestera. De ska inte var rädda för att göra bort sig, varken på match eller träning. Det är bara att köra på. Funkar det inte så funkar det inte, men man ska aldrig var rädd för att misslyckas.

Detsamma gäller lagets prestation, som varit i princip prickfri så här långt i år – bland annat besegrade man storasyster LdB Malmö med 3-1 på bortaplan i förra omgången.

– Vi ledare förklarar för spelarna att vi gör allt för dem om de gör allt för oss, vilket skapat ett jäkla go i laget. Sedan har vi en trygghet i vårt spel. Alla vet vad de ska göra. Vi spelar med hög press och vinner ofta bollen högt upp i planen, vilket gör att vi får närma till mål.

– Men det gäller att göra sitt jobb, för om en går bort sig faller allt, konstaterar Roger Nyberg.

Han kan inte nog poängtera vikten av den nya Svenska Spel F19-seriens betydelse för klubben.

– Med tanke på föreningens målsättning är det oerhört viktigt att vi får behålla våra talanger, och i och med att det nu finns en U19-serie kan vi behålla våra talanger som kanske inte tar plats i A-laget och låta dem utvecklas i klubben.

LB07 har en uppsjö av talanger – Amanda Kihlgren Larsson och Sophie Sundqvist för att nämna två – som spelar i distriktslag och aspirerar på platser i ungdomslandslagen. Även om målet på lite sikt är att nå Damallsvenskan så är man införstådd med att de bästa med stor sannolikhet försvinner till LdB Malmö. Samtidigt kan deras stjärnspäckade lag göra att en och annan kanske väljer att stanna i LB07, där de får speltid i A-laget.

– Det där är svårt. LdB är en europeisk storklubb, men kan vi fortsätta att prestera och vårt damlag ligger minst i Elitettan så tror jag inte att det är omöjligt att vi får behålla många av våra spelare, åtminstone till de är 20-22 är, då de kanske är mogna att ta steget till LdB och kriga om en plats i startelvan.

– Vi ska producera spelare på den högsta nivå som vi kan få fram, sedan om de stannar i LB07 eller försvinner till LdB eller någon annan toppklubb det får framtiden utvisa, avslutar Roger Nyberg.





blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev