Trelleborgs tipselittränare Hannu Sirviö är van att med små medel försöka åstadkomma stora saker. Målet är en tillbakagång uppåt – allsvenskan ska nås med tipselitverksamheten som fundament.
Foto: Bildbyrån

Trelleborg trollar för att nå toppen

Fjolåret var mörkt och motigt för den anrika klubben Trelleborgs FF.
Men degraderingen till division ett är högst temporär, åtminstone om klubbens Tipselittränare Hannu Sirviö får som han vill.
– Ett väldigt tydligt mål i föreningen är att vi ska tillhöra elitfotbollen, Superettan eller Allsvenskan. Vi gnuggar och gnetar på, trollar lite med knäna och utbildar våra ledare, och försöker att åstadkomma mycket med små medel, säger han.


Trelleborgs FF har i modern tid varit något av svensk fotbolls svarta får. Utmålade som ett destruktivt tråklag manifesterat i hemmaarenan Vångavallens öknamn Tjångavallen.

Men faktum är att klubben har en av södra Sveriges bästa akademier.
I Powerade Cup besegrade man Helsingborgs IF och gav såväl Malmö FF som Landskrona BoIS tufft motstånd i gruppspelet.

– Vi har tre spelare i U19-truppen som debuterade i A-laget redan under försäsongen, och ännu fler som varit uppe och tränat med A-truppen, berättar Hannu Sirviö, som är tipselitansvarig för U19 i klubben samt assisterande tränare i A-laget.

– Vi har ett rotationssystem med lärlingar. Ett system som vi haft i klubben i många år och som vi hela tiden försöker förädla, utveckla och förbättra.

Statistiken ljuger inte. I TFF:s fall visar den att man är på rätt väg. På de senaste tio matcherna har U19-laget, som spelar i division I Södra Götaland, bara förlorat en match och spelat en oavgjord, med den förkrossande målskillnaden 46-4.

– Ett väldigt tydligt mål i föreningen är att vi ska tillhöra elitfotbollen, Superettan eller Allsvenskan. Vi gnuggar och gnetar på, trollar lite med knäna och utbildar våra ledare, och försöker att åstadkomma mycket med små medel. Vi måste värdera varje krona i allt vi gör, men vi har en bra verksamhet.

I klubbens målsättning utgör tipselitverksamheten det fundament som man på lite sikt kan bygga ett comebackande allsvenskt lag på.
– Vi rekryterar spelare från hela södra Skåne. Ibland tar vi in dem när de är 15 år, ibland 16, ibland 17, men det mest normala är att de hamnar i vår organisation i samband med att de väljer att börja på fotbollsgymnasiet i Trelleborg. Det blir ett naturligt steg att gå till elitklubben i staden. 

Även om tränarlegendaren Tom Prahl satte sin prägel under sina två tränarsejourer så har man ingen genomgående spelidé i klubben.
– Den ständiga frågan är hur man ska göra när det gäller den saken. Vi har valt att ha ett spelsystem på ungdomssidan som är oberoende av A-laget. Vi har haft ett antal olika tränare i klubben på senare år så det håller inte om hela föreningen ska byta spelsystem varje gång vi får en ny tränare. Men det vore förstås optimalt att alla spelare fostras in i klubbens gemensamma spelidé. 

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev