Med den kunskap LdB Malmös spelare får med sig från klubbens träningar hoppas Leif Larsson att de ska bli föredömen och medverka till att svensk damfotboll hela tiden förbättras både på bredden och i toppen. På bilden Elin Rubensson, Ramona Bachman och Manon Melis.
Foto: Bildbyrån

Världsspelare triggar talanger i Malmö

Säga vad man vill om utländska importer i Damallsvenskan.
LdB FC Malmös unga talanger sitter i en guldsits tack vare förebilder inom klubben samt den nya F19-serien.
– Jag kommer själv från en liten klubb där den yngsta spelaren var 15 år och den äldsta 37, för att där fanns bara ett F15-lag och sedan damlag. Det gör att steget mellan junior och senior blir väldigt stort, konstaterar LdB FC Malmös F19-tränare Leif Larsson.


I sin trupp har han en 99:a, tre 98:or och flera 97:or, som tagit plats i startelvan.

– Vi har väldigt mycket talang att jobba med, även om det är några år till de ska ta plats i A-truppen. Och det är inget fel på hungern. Några är redan på mig och vill komma upp och träna med A-laget. Då brukar jag säga till dem: ”Titta först vilka ni ska konkurrera med”.

I Malmös fall är det världsspelare som Anja Mittag, Therese Sjögran, Ramona Bachman.
– Spannet är jättestort, och därför tycker jag att det är oerhört nyttigt att det blev en F19-serie, så att vi får längre tid på oss att jobba med spelarna innan det är dags att ta steget in i A-laget, säger Larsson. 

Klubbens världsstjärnor är inte bara guld värda under match, utan även i träningssammanhang, något talangerna får ta del av titt som tätt. Fram till i våras genomförde klubben Projekt 98, där klubbens unga talanger med god hjälp av klubbens meriterade spelare fick bolla sina tankar, höra vad som krävs och även känna på tuff träning.

F19-truppen har förutom en plantskola där talangerna förädlar och görs redo för seniorfotboll även blivit ett perfekt komplement när det gäller comebackande A-lagsspelare.
– Therese Sjögran har varit nere och tränat lite med oss för att komma igång efter sin skada, och även Frida Nordin. Dessutom har båda varit med och spelat med oss. Det är förstås oerhört nyttigt för våra spelare att få ta del av deras kvalitet och sätt att agera både på och utanför planen.

Om klassen på F19-serien har Leif Larsson bara gott att säga:
– Eftersom man får ha fyra överåriga spelare plus målvakt med så blir det oftast väldigt hög standard på motståndet. Under försäsongen spelade vi träningsmatcher mot division ett-lag, och det är därikring vi vill ligga i prestation. Elitettan är kanske att sikta lite högt, eftersom många av tjejerna är så pass unga.

Även om LdB dammsuger regionen på talanger så är man med och betalar tillbaka till damfotbollen i Skåne.
– Hur det än är så kan inte alla våra F19-tjejer bli allsvenska spelare. Vissa hamnar i Elitettan, andra i division ett, och några i division två. Och med den kunskap de får med sig från oss hoppas vi naturligtvis att de ska bli föredömen i sina klubbar och medverka till att svensk damfotboll hela tiden förbättras både på bredden och i toppen, avslutar Leif Larsson.

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev