Andreas Gunnarsson, en av Degerfors egna Tipselitprodukter i kamp med Faud Hyseni, Qviding i bortamatchen som slutade med Degerforsseger med 1-0.

Månadens Tränarprofil, april: Niclas Mendritzki

Försäsongen var både snöig och grusig.
När det blev dags för seriespel visade Degerfors klassen direkt.
Med 75 procent Tipselitpelare i truppen ligger laget trea i Superettan.


Degerfors IF hämtar sina talanger i den värmländska myllan. Flådiga spelarinköp är inte att tänka på – däremot är klubben rik på talanger.
– Vi har ett bra samarbete med klubbar i regionen och har ett system att slussa in spelarna i A-truppen som fungerar bra för oss, säger Niclas Mendritzki, Tipselittränare 17-19 år.

Degerfors har samarbetsavtal med division II-laget KB Karlskoga FF och Strömtorps IK i division III. Man är noga med att inte dammsuga klubbarna på de riktigt unga spelare, men när de är runt 15 år börjar den röd-vita organisationen visa intresse.
– Vi är väldigt försiktiga med att ta hit riktigt unga spelare, vi måste ju ha lag att spela mot också, säger Niclas.
När spelarna nått juniorålder går trafiken åt andra hållet.
– Har de inte slagit sig in i juniortruppen eller fått A-lagskontrakt söker sig spelarna ofta tillbaka till sina moderföreningar, säger Niclas.

Han är heltidsanställd av Degerfors IF och delar sin tid mellan Tipselit och arenarelaterade arbetsuppgifter.
Rena drömjobbet tycker Niclas.
– Jag får planera träningar, träffa killarna vilket är otroligt energigivande och stå på planen och instruera. Det är det jag tycker mest om, jag har drömjobbet som får jobba med det jag brinner för.

Förutsättningarna att bedriva försäsongsträning var däremot inte som en dröm. Tvärt om – den snöiga och bistra vintern tvingade in föreningen i ortens bollhall (som delas med flera andra föreningar) och ut på grusplanen.
– Vi är Sveriges enda elitlag som tränar på grus. Men just i år var det ganska bra, vi har kunnat träna utomhus ganska mycket.
Ny uppvärmd konstgräsmatta är under anläggning, så nästa säsong blir förutsättningarna annorlunda.

För Degerfors P96-lag i region elit, P17-laget i allsvenskan och P19-laget också allsvenskan, har de ännu unga serierna börjat bra. Bara en förlust för de tre lagen.
– Det tar sig och har väl sett hyfsat ut. Vårt spel är beroende av bra underlag så det kommer förhoppningsvis att bli ännu bättre, säger Niclas.

I år kommer 12 spelare i A-truppen via egen tipselitverksamhet. Här är några fortfarande aktiva spelare som har sina rötter i Degerfors IF – Ola Toivonen, PSV Eindhoven, Olof Mellberg, Olympiakos, Johan Arneng, Syrianska FF, Stefan Larsson och Johan Bertilsson, Kalmar FF samt Emil Berger, Örebro SK, Emil Johansson Molde, Andreas Johansson Odense , Suad Grouda Gefle IF .

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev