Pascal Simpson har lärt av de bästa – nu för han sin kunskap vidare inom Brommapojkarnas imponerande ungdomsverksamhet. Pascal är Tipselittränare för föreningens 17-19-åringar.
Foto: Bildbyrån

Månadens Tränarprofil, maj: Pascal Simpson

Som aktiv var han en mardröm för sina motståndare.
Stor, stark, lite otymplig men med fin bolltouch, bra blick för spelet och en exceptionell målkänsla.
Samtidigt var han en utpräglad lagspelare som alltid gjorde sitt yttersta, och fick sin skolning till några av svensk fotbolls största: Tommy Söderberg och Roy Hodgson.


Sedan några år tillbaka ägnar Pascal Simpson sitt liv åt att stötta, motivera och hjälpa ungdomar att nå sin fulla potential, vid Uppgårdsskolans högstadium på Ekerö utanför Stockholm, och som tränare för Brommapojkarnas tipselitgrupp.
Vi fick fatt i honom mitt under en brinnande förmiddagsrast.
– Jag trivs fantastiskt bra både här på skolan och som tränare i BP. Klubben har enorm potential. Vi har bredden men behöver jobba på att få en riktigt vass spets. För varje gång vi kommer tillbaka till allsvenskan får vi en massa nya, nyttiga erfarenheter som vi har med oss i vårt fortsatta arbete, både spelare, ledare och organisation. Om tre år ska vi vara tillbaka i högsta serien. Skulle det bli tidigare är det bara en bonus.

Det är som om det vilar en förbannelse över Brommapojkarna. Trots att klubben med sina 250 ungdomslag (varav ett 50-tal flicklag) dominerat svensk ungdomsfotboll de senaste decennierna har man bara mäktat med två korta sejourer (2007, 2009-2010) i allsvenskan på herrsidan.
– Tittar man på andra elitklubbar har de betydligt färre lag, vilket gör det lättare att hantera. Vi har så många lag att det är lätt att duktiga spelare försvinner i mängden. Tidigare fanns det lag som var intakta från pojklag till 15-årsåldern, men nu har vi sett över det. Vi har en helt annan flexibilitet där vi kan flytta spelare mellan lagen beroende på i vilken utvecklingsfas de befinner sig, och det ger oss en bättre överblick.

Det uppenbara problemet som BP brottas med är att förvandla sina tipselittalanger till fullfjädrade seniorspelare. För det steget är fundamentalt för hela organisationen. Pascal berättar att klubben måste sälja i snitt en spelare per år för att få verksamheten att gå runt. Men talang är inte konstant, och det händer ofta att spelare som är medelmåttor i junioråldern blommar ut och blir toppspelare efter 20 år. Pascal Simpson var själv en late bloomer, och vet värdet av hårt slit och målmedvetenhet.
– Talang är enligt min mening först och främst förmågan att orka träna. Man måste ha rätt inställning och en passion för fotboll för att kunna hantera den tuffa träningen och matchningen inom elitfotbollen i dag. Vissa verkar tro att det är en enkel resa, och har inte förstått att Ronaldo, Messi och Zlatan har lagt ner ett oerhört stort jobb för att komma dit de är i dag. En av mina viktigaste uppgifter är att få våra tipselitspelare att förstå vad som krävs för att lyckas. Fotbollspelare i dag är ett yrke, och har man inte en professionell inställning är det kört.

– Dessutom försöker spelarna marknadsföra sig själva på ett helt annat sätt än förr. När jag var 16-17 år tänkte jag bara på att jobba hårt för laget. I dag handlar det mycket mer om att man ska synas, och jag har hört från andra tipselittränare att de upplever samma problematik. Det är inte bara ett storstadsproblem, utan en spegling av hur dagens samhälle i stort ser ut. Man vill synas och bli känd, ju snabbare och enklare desto bättre, så vi har en hel del jobb att göra när det gäller attityd och ödmjukhet. Samtidigt är spelarna i en ålder då det är lätt att tappa fokus. Det är skola, fotboll och familj, kompisar och flickvänner, och det gäller att orka prioritera.

Det är inte bara på spelarfronten som Brommapojkarna ligger långt framme. Även på ledarsidan är man noga med att rekrytera kompetenta personer. Ända ner till lagen med spelare födda 2003 har tränarna för förstalagen genomgått den näst högsta utbildningsnivån. Själv vill Pascal framhålla två tränare från sin aktiva karriär.
– När jag var 20 år och värvades från BP till AIK fick jag Tommy Söderberg som tränare. Han var fantastisk genom att se hela människan och utstråla en oerhörd värme. Det funkade för mig eftersom jag var och är en känslosam kille. När jag fick Roy kände jag att jag utvecklades som fotbollsspelare varje träning, varje dag. Jag kände en otrolig respekt för båda och ville inte göra någon av dem besviken, och det gjorde att jag hela tiden gjorde mitt yttersta och på så sätt hela tiden blev en bättre fotbollsspelare.
Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?
– Krävande, engagerad, ger 110 procent varje dag, och är duktig på att få ut max ur varje spelare. Mitt jobb är att förbereda dem på vad som väntar och det tror jag att jag är bra på att förmedla.
Till sist, när tar Brommapojkarna sitt första allsvenska guld på herrsidan?
– Oj, 2020 är vi ett etablerat allsvenskt lag, och första SM-guldet tar vi senast 2025.

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev