Månadens tränarprofil, april: Markus Tilly

Markus Tilly, Tipselittränare i Ängelholms FF lämnar ingenting till slumpen. Metodisk, organiserad och klara besked.
- Jo, jag vill skapa de bästa förutsättningarna för spelarna, säger han.


Som aktiv vänsterback var han inte rolig att möta. Ettrig, aggressiv och ganska snabb. Gav sig aldrig. 

Samma mentalitet styr hans tränargärning. 

Mister 100 procent slarvar aldrig bort en träning eller match utan förbereder sig minutiöst. 

Men även om han tänker fotboll snudd på hela dagarna unnar han sig en smula avkoppling emellanåt. Då blir det gärna en runda golf på någon av de 15 banorna i närområdet. 12.5 i handicap skvallrar om talang på golfbanan också. 

- Men min känsla sitter i vänsterfoten verkar det som, inte i händerna, säger han med ett skratt. 

 

Hur upplever du förutsättningarna att jobba som Tipselittränare i en relativt liten klubb? 

- När det stod klart att vi skulle avancera till Superettan hösten 2007 startade vi igång satsningen på Tipselit. Ängelholms FF har genom åren haft en väldigt stor ungdomsverksamhet, en av Skånes största, men ungdomssidan hade inte hängt med i den utveckling som seniorverksamheten stått för under några år. Därför fick vi bygga från grunden, och nu nästan tre år senare har det hänt väldigt mycket positiva saker. Det gör att ÄFF står bättre rustade när det gäller att producera egna talanger. 

- Det är klart att vi inte har de stora klubbarnas resurser och möjligheter men det finns en långsiktighet och kontinuitet i klubben som är värdefull. I en relativt sett mindre klubb som ÄFF, är närheten mellan A-tränare och spelare samt U-tränare och spelare också en fördel. Vi måste utnyttja våra resurser optimalt och alla hjälps åt för att nå resultat. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- Intresset för ledarskap i någon form har väl alltid funnits där. Gick på GIH 1995-1998 och utbildade mig till idrottslärare, jobbade som det i 10 år innan möjligheten att jobba med ledarskap och fotboll på heltid dök upp. Smakade på tränarskapet redan under spelarkarriären och tyckte att det var kul och intressant. Slutade spela 2005 då motivationen tröt och jag märkte att jag ibland stod och fokuserade mer på hur och vad tränaren Mats Jingblad gjorde och sa, ur ett ledarperspektiv, än koncentrerade mig på mitt spel... 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare 

- Till stor del är den präglad av de tränare/ledare jag själv haft genom åren. Förhoppningsvis plockar man med sig det bästa från varje tränare/ledare samt utvecklar det då man stöter på nya människor. 

- Tydlighet i ledarskapet är viktigt. En bra organisation där allt flyter på. En grupp som tycker det är kul att vara tillsammans både på och utanför plan. Att försöka ge varje spelare det den behöver för att utvecklas så mycket som möjligt är viktiga ingredienser. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Strukturerad, bra på att organisera och styra upp saker. Seriös och noga med varje detalj. Jag tror också att jag är en ganska hyfsad instruktör i träningssituation. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Kan bli för ambitiös i strävan mot att utveckla spelarna så det gäller att hitta rätt nivå. En svaghet kan också vara att jag vill att allt ska fungera till 100 procent men det finns många i klubben som gör ett mycket bra jobb, så släppa uppgifter och delegera till andra. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar med fotboll? 

Spelar golf eller umgås med vänner över ett parti sällskapsspel.

 

PERSONLIGT:

......
blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev