Månadens tränarprofil, augusti: Anders Palmér

Kika in i Anders Palmérs prisskåp och ni får ett stycke svensk fotbollshistoria. Hälsa på honom på jobbet i dag, och ni möts av svensk fotbolls framtid. - Jag har ett fantastiskt jobb som får jobba med ungdomars utveckling, säger han.


Anders Palmér har spelat med de bästa och blivit tränad av de främsta. Roy Hodgson och Bob Houghton och Tom Prahl är tränarnamn som gjort avtryck i den svenska fotbollskartan. 

- De är alla fantastiska tränare som jag lärde mig mycket av som spelare. Jag var under två år dessutom assisterande tränare till Tom Prahl här i Malmö FF vilket var en bra skola. 

 

I dag är han heltidsanställd tränare för Tipselit pojk i Malmö FF. En vanlig dag på jobbet kan börja klockan 08.00 med träning för fotbollsgymnasiet innan det blir träning med föreningens fotbollsakademi 10.45. Efter lunch väntar en eftermiddagsträning med Tipselitgänget. 

För att runda av dagen kan det bli ett pass med seniorlaget där han bor, "det är mest en hobby", säger han. 

 

Han beskrivs som en engagerad tränare som lyssnar bra och pratar med ungdomarna. Men utan att förlora den där lilla distansen en tränare behöver ha till sina spelare. 

 

Var hittar du inspiration? 

- Att se killarna komma cyklande och fråga "vad ska vi träna i dag" är en skön känsla. Att se dem utvecklas och kanske till och med bli framgångsrika, det är drivkraften. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- Jag ville inte släppa fotbollen helt när jag slutade, man brann för fotbollen så jag började träna vårt fotbollsgymnasium i Malmö där Åke Kallenberg var aktiv. Den mannen lärde jag mig mycket av. Sen var jag fast. Det är en otrolig kick att se unga spelare ta steg efter steg. 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare. 

- I fotboll tar man många beslut, så för att utveckla spelaren jobbar jag nästan uteslutande med spelövningar med motstånd (många beslut). Jag vill att spelaren skall känna sig bekväm med bollen och situationen. Med andra ord utveckla spelförståelsen. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Bra instruktör, engagerad, taktisk, en bra distans och bra dialog med spelarna. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Kommer inte på någon 

 

Vad har talangsatsningen Tipselit betytt för Malmö FF? 

- Genom projektet har klubben fått möjlighet i ännu högre grad utveckla våra talanger redan från 14 årsåldern. Genom den här satsningen får vi fram ännu fler spelare.

 

PERSONLIGT:

Ålder: 50 år

Familj: Gift, två vuxna flickor

Kör: Volvo S60

Favoritspelare: Javier Zanetti

Meriter: 2 SM guld, 2 cupguld med Malmö FF, 12 A-landskamper, ett OS, Korea 1988

Tränarkarriär: Malmö Fotbollsgymnasium, ass tränare MFF, Tipselit Trelleborgs FF, MF Pelister ,Tipselit MFF.

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev