Månadens tränarprofil, juli: Anders Bengtsson

Djurgårdens Anders Bengtsson är en lyhörd pedagog med stor kunskap i ämnet fotboll. Lägg till det ett stort engagemang i spelarnas personliga utveckling.


Han är grymt fokuserad på det egna laget, så till den grad att han ibland glömmer analysera motståndet. 

Men han glömmer aldrig helheten. 

 

Djurgården överraskade alla, inte minst sig själva en smula, när man gick hela vägen till final i Gothia Tipselit Trophy. Där förlorade man med uddamålet mot Elfsborg. 

Turneringsveckan i Göteborg var en kick för stockholmarna - som fick kvitto på att man jobbar rätt med sina talanger. Bengtsson är en tålmodig herre som skyndar lagom för att fostra spelare. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- Jag har spelat fotboll sedan sex årsåldern och sedan dess varit biten. Som yrkesval valde jag idrottslärare och kombinationen GIH och eget spelande gav mig möjligheten att bli tränare på heltid. 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare 

- Jag hoppas kunna engagera de spelare jag har att vilja utvecklas. Ledarskapet handlar om att få folk att utvecklas, att stimuleras till att nå sin högsta potential. Att få en vinnande mix mellan att träna konstruktivt anfallsspel, "destruktivt" försvarsspel, fysisk träning och sociala aktiviteter så att så många som möjligt i gruppen tar så stora kliv som möjligt är nöten att knäcka. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Med pedagogisk utbildning i botten och många år som spelare på olika nivåer känner jag mig ämneskunnig. Jag är förhoppningsvis väldig tydlig och har i botten ett engagemang där spelarnas framgång är slutmålet. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Ibland glömmer jag bort motståndarna och är helt fokuserad på de egna spelarna. Som tur är har jag och har haft assisterande som är duktiga på att analysera. Jag kan också vara för snäll. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar med fotboll? 

- Som trebarnsfar finns det just nu inte plats för något annat än fotboll och familj. Tiden med barnen i skidbackar eller på deras evenemang i skola eller i sport är väldigt viktiga. 

 

Skola och fotboll - hur får ni ihop den ekvationen? 

- Vi har ett samarbete med Vittra Södermalm där de flesta av våra Tipselitspelare studerar. Det ger oss samordningsvinster, tid för träning på dagtid m.m. I de lägre åldrarna samarbetar vi med Engelbrektsskolan, vilket är en kanonverksamhet. 

 

Vad har talangsatsningen Tipselit betytt för Djurgården? 

- Jag är lite ny i sammanhangen för att ha hela bilden klar för mig tror jag, men för egen del är den helt avgörande. Tipselit ger mig och den pojkallsvenske tränaren möjlighet att jobba heltid vilket förstås skapar betydligt bättre förutsättningar för spelarna. Vi ges tid att knyta ihop vår juniorverksamhet med A-laget och det är ju det projektet går ut på - att hjälpa till att få fram nya elitspelare i Sverige. 

 

Tålamod och talangutveckling är honnörsord för er. 

- Vi pratar ofta om tålamod med spelarna så i det jag kan påverka ska vi också ha tålamod med dem. Jag tycker att vi fattat flera beslut i den riktningen sedan jag tillträdde, bland annat när det gäller spelare som är nära att bli för gamla för juniorfotboll. Vi vet inte vem och när, det handlar om att gissa så bra som möjligt. 

 

PERSONLIGT:

Ålder: 40 år

Familj: fru och tre barn.

Kör: Toyota Prius

Favoritspelare: Zidane

Meriter: Spelat i alla divisioner från ett misslyckat år i DIF-96 ner till sjuan.

Tränarkarriär: Direkt till damallsvenskan och Hammarby 2007-08. Utbildningsuppdrag i diverse klubbar 2005-06 samt 2009. Djurgården Tipselit samt U21 2010-

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev