Månadens tränarprofil, juni: Stefan Ekstrand

Hällevik med 700 invånare ligger på Listerlandet vid vägs ände. Ortens allsvenska lag räds inga bjässar till motståndare. Mjällby AIF har visat att minst kan vara störst.


Hällevik är Europas minsta ort med lag i landets högsta serie. Att Mjällby AIF med tålmodigt och målmedvetet talangutvecklingsarbete lyckats, skvallrar en blick i den Allsvenska tabellen. 

 

I skrivande stund ligger laget på fjärde plats och är kvalificerat för europaspel. 

Ett starkt regionalt engagemang med ett upptagningsområde på cirka nio mil är en av grundstenarna i framgångsbygget. Klubben bjuder till exempel in omkringliggande föreningar till regionala tematräningar varje månad. En lyckad verksamhet som gynnar de andra lagens tränare och spelare - såväl som Mjällby AIF. 

Förmåga att ta vara på talanger är en annan framgångsfaktor. 

Christian "Chippen" Wilhelmsson och Tobias Linderoth som gick i samma klass i Hällevik i en skola med mindre än 100 elever har spelat VM- och EM-turneringar tillsammans samt har proffskarriärer på meritlistan. 

 

- I årets trupp har tretton spelare spelat pojk- eller juniorfotboll i Mjällby AIF och varit med i talangsatsningen Tipselit. Sex spelare kommer ifrån Blekinge eller nordöstra Skåne, alltså vårt upptagningsområde, men kom till oss som seniorer. Fem spelare är utländska importer, säger Stefan Ekstrand, ansvarig för Tipselit i Mjällby AIF. 

Under vårsäsongen har i genomsnitt fem spelare i Mjällbys startelva varit egna Tipselitprodukter. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- Kass som spelare, men gillar fotboll, ungdomar och utbildning så jag sadlade om redan som 20 åring och blev tränare. 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare 

- Vill utveckla spelande och kreativa spelare och lag. Försöker bygga på det positiva men ändå ställa rejäla krav. Tror också på att ställa frågor till spelarna för att få dem aktiva och reflektera själva, vilket leder till god inlärning. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Positiv, engagerad och försöker se möjligheter. Gillar att utveckla verksamheter, spelare och lag. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Säkert många. En del tycker jag kräver för mycket andra att jag är för snäll. Hur du än är som tränare så faller man inte alla i smaken. Det gäller att hålla sin linje och jobba målmedvetet efter den. Är nog också bättre på att arbeta långsiktigt med utvecklingsarbete än att rycka in och coacha ett lag under fem omgångar för att det ska hålla sig kvar. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar med fotboll? 

- Reser, umgås med familjen, tittar på film och åka skidor, jag älskar alpmiljöer och fotbollsplaner. 

 

Skola och fotboll - hur får ni ihop den ekvationen? 

- Vi har en klar uppdelning mellan fotbollsträningen på gymnasiet och i klubben. På skolan arbetar vi enbart med teknik och spelförståelse, låg-medelintensivt, en del isolerad träning för att hålla nere just intensiteten. På kvällsträningen i klubben är det nästan enbart funktionell träning med teknik, speluppfattning och taktik. Dessutom ligger all fysisk träning på klubbträningen. 

 

Vad har talangsatsningen Tipselit betytt för er? 

- Otroligt viktigt ekonomiskt för att kunna anställa tränare och ge spelarna en bättre utbildning. Vi kan ha fler tränare och stötta spelarna bättre. Jag tror tyvärr inte styrelsen hade prioriterat talangutvecklingen lika hårt utan Tipselitprojektet. Dessutom är det bra fortbildningar när tipselittränare ifrån hela landet möts och diskuterar talangutveckling. Studieresorna ut i Europa gav också väldigt mycket. 

 

Tålamod och talangutveckling är honnörsord för er. 

- Vi har många exempel på spelare som inte var jättetalanger när de var 15 år. "Chippen" Mattias Asper och Patrik "Bagarn" Rosengren till exempel. Men de brann för fotboll, tränade hårt och fick vara kvar i föreningen. Vilket de kanske inte fått i en större klubb. Sedan blommade de ut och har blivit mycket goda elitspelare. De flesta spelare etablerar sig i eliten när de är 20-22 år, det är undantag att de slår igenom som 17-åringar. Men jag hörde i veckan att Allsvenskan tillsammans med ligorna i Norge och Holland har flest antal unga spelare. Tålamod är ett tråkigt men viktigt ord i talangutvecklingen. 

 

PERSONLIGT:

Ålder: 40 år

Familj: Sambo Catarina, bonusbarn Ina och Nic, samt nybliven far till Teo 7 mån.

Kör: Sportbilen Hyundai Accent -02

Favoritspelare: Barcelonaprodukter som Xavi, Messi, Iniesta med flera.

Meriter: Inga (tränat många bra spelare, till och med Marcus Lantz i bordtennis.)

Tränarkarriär: Ifö Bromölla IF 1990-2004 (P13,J-allsvenskan, A-lag), Mjällby AIF 2005- 2010 (Tipselittränare)

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev