Månadens tränarprofil, maj: Åke Kallenberg

Åke Kallenberg är skåningen som veckopendlar till Stockholm i fotbollens tjänst. På dagarna är han fotbollsadministratör vid skrivbordet på Brommapojkarnas kansli. När klockan skår 16.30 far han till Stora Mossen för att följa träningar tre dagar i veckan


Åke Kallenberg är skåningen som veckopendlar till Stockholm i fotbollens tjänst. På dagarna är han fotbollsadministratör vid skrivbordet på Brommapojkarnas kansli. När klockan skår 16.30 far han till Stora Mossen för att följa träningar tre dagar i veckan. 

På helgerna kollar han matcher. 

Han tröttnar aldrig. 

- Jag älskar det här och känner mig enormt privilegierad. Det är fantastiskt att kunna vara med och påverka utvecklingen av svensk fotbolls framtid, säger han. 

 

Kort bakgrundskoll på Åke Kallenbergs tränargärning ser ut så här: 

Mellan 1982 och 1992 jobbade han som ungdomsansvarig för Malmö FF:s spelare upp till 16 år. 1992 sparkade Tipselitprojektet igång och Åke hoppade på uppdraget där han blev kvar till 2002. 

Han har varit med och fostrat många av Malmö FF:s stjärnspelare. Räcker att säga Zlatan. Marcus Rosenberg, Daniel Andersson, Micke Andersson, Yxel Osmanovski, Olof Persson, Mathias Thylander, Jörgen Pettersson, Anders Andersson är några andra. 

 

År 2003 började han jobba med att få en organiserad satsning på ungdomsfotboll i åldrarna under 16-åringarna. 

2004 blev han huvudtränare för Bunkeflo som då spelade i division II. När han lämnade posten 2006 spelade laget i Superettan. 

Efter ett kort mellanspel på fotbollsgymnasiet i Trelleborg hamnade han i arbetsgruppen som tog fram riktlinjerna för det som i dag kallas Utvecklingscentra. 

- Det kändes enormt spännande att vara med där, så jag hoppade på jobbet i Brommapojkarna, säger han. 

 

Familjen bor kvar i Höllviken medan Åke pendlar till fotbollsjobbet i Stockholm. 

Vad driver dig? 

- Att se ungdomar utvecklas är roligt och inspirerande. Jag tycker om att jobba med människor och samtidigt själv försöka utvecklas. Och det är enormt kul att se spelare lyckas i karriären. 

Han tror på kontinuitet, kunskap och erfarenheter. En mix av äldre erfarna och nytänkande unga tränare. 

- Alla dessa ideella ledare vi har besitter en enorm kraft. Utbildningen av ledarna är viktigt. Man ska inte bara vara tränare utan en ledare, det är skillnad på det, säger han. 

 

I höst inleder Brommapojkarna en skräddarsydd ledarutbildning där man går utanför det traditionella fotbollstänkandet. Bland annat tar man hjälp av en expert som kommer lägga fokus på mer mentala delar ii ledarutvecklingen. 

 

Åke Kallenberg jobbar utifrån tre grundstenar: 


Matchningen: 

- En nyckelfråga, vi behöver spela fler jämna och utvecklande tävlingsmatcher på rätt nivå. Jag tror vi är på rätt väg, det gäller bara att hitta formerna. 

 

Längre säsong: 

- Vi måste se fotboll som en åretrunt-idrott. Konstgräs är en förutsättning med det klimat vi har. Tidigare säsongsstart och slut senare på hösten. Dessutom skulle vu behöva ha möjligheten att komma ifrån regn och kyla genom att bygga fler mindre hallar. 

 

Ledarutbildning: 

- Vi behöver fler ledare som är skolade i mer än att lära ut taktik och teknik. Vi vill ha hela människor och en spelare måste fungera på alla plan.

 

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev