Månadens tränarprofil, oktober: Christian Stridh

Christian Strid inledde sin karriär på kansliet. Efter ett år blev han halvtidsanställd som U-lagstränare junior elit (som blev Tipselit när Öster gick upp i Superettan) I dag är han assisterande A-lagstränare med många av Tipselitspelarna i truppen.


Christian Stridh har gått från att 2008 vara ungdoms- och skolansvarig för föreningen till att i den här sommaren bli uppkallad i A-laget när tränaren Andreas Ottosson hoppade av. 

- Det kom lite plötsligt. Jag trivdes väldigt bra i Tipselitprojektet, men tackade ja. Och jag skulle inte ha några problem att gå tillbaka till Tipselittruppen. 

 

Tipselit är en trogen plantskola för Östers IF. Av A-truppen 24 spelare har 15 gått via Tipselit. 

- Det är roligare för publiken att se egna spelare i A-laget och alla utom en av de svenska spelarna kommer från närområdet. Det har alltid präglat klubben, att scouta lokalt, säger Stridh. 

Han säger att det är en fördel att han kunnat följa spelarna från Tipselit upp till A-lagsspel. I år har Öster fyra till sex landslagsspelare eller landslagsaktuella i de yngre pojklagen. 

 

Vad har talangsatsningen Tipselit betytt för Öster? 

- Den betyder mycket då klubben får ekonomiska möjligheter att ha anställda tränare som kan driva på utvecklingen i klubben. Spelarna får helt andra möjligheter att utvecklas. Att få vara med i projektet betyder också mycket för oss tränare då de gemensamma träffarna med de andra tränarna är oerhört givande och där jag inte upplever någon prestige, utan man bjuder på sig själv och sina erfarenheter. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- När jag var 20 år råkade jag ut för en korsbandsskada och under min rehabperiod hoppade jag in som tränare i ett av klubbens ungdomslag. Det var roligare än jag föreställt mig och när sedan inte knäet blev riktigt bra så kände jag att jag ville vara kvar inom fotbollen och då var valet enkelt. Idag är jag nästan glad att den kom, för det har gett mig en möjlighet att redan i unga år jobba som tränare. Det måste vara ett av världens bästa yrke. 

 

Var hittar du inspiration? 

- När man ser hur spelarna tar steg i sin utveckling blir man väldigt inspirerad och får ny kraft. Sedan hittar jag inspiration genom att se på fotboll, allt från Champions League till bonussonens matcher i 12-årslaget. När det är tunga perioder plockar jag fram programmet om Grunden Boys i datorn. Tittar man på det så får man se äkta glädje och det är precis vad fotboll handlar om. 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare. 

- Jag vill att alla ska känna till de ramar och riktlinjer som vi sätter. I dessa ramar finns saker som man behöver underordna sig, men sen ska spelaren kunna få röra sig fritt inom ramarna och få utlopp för sin kreativitet och därmed chansen att utveckla sin spelförståelse. Sedan är jag nog som tränare i största allmänhet, vill spela en attraktiv fotboll med ett snabbt passningsspel. Vill ha spelare som vågar anfalla och löpa i djupled för att hota motståndarna. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Jag är väldigt engagerad och passionerad. Jag tror att jag är bra på att skapa en positiv och utvecklande miljö där spelarna kan få vara sig själva och känna trygghet. Tycker att det är viktigt att se människan och inte bara spelaren. Jag är öppen för nya idéer och vill hela tiden lära mig mer. Jag har en utbildning med mig från Coaching och Sportmanagement programmet vid Växjö Universitet. Den har gett mig en bred bas med kunskap inom idrottens olika områden som jag har nytta av i mitt ledarskap. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Det finns inget som man är fullärd i och det är ständigt en jakt på ny kunskap för att utveckla sig och bli ännu bättre som tränare och ledare. Jag känner att jag behöver förbättra en del vad det gäller att se och lägga märke till mindre detaljer i spelet. Sedan Hans Gren kom till Öster som huvudtränare har jag lärt mig mycket på väldigt kort tid vad det gäller analyser, detaljer och att aldrig lämna något åt slumpen. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar med fotboll? 

- Då umgås jag med familjen och sedan blir det en del slit i trädgården. Hade gärna spelat mer golf, men tiden räcker inte till!

 

PERSONLIGT:

Ålder: 32 år

Familj: Sambo med Susanne och två bonusbarn plus en liten flicka som kommer i början av januari.

Kör: Volvo V50

Meriter: Markaryds IF och Hovshaga AIF är de klubbar som jag representerat som spelare. 

Tränarkarriär: Markaryds IF 2000-2001 (P87/88), Hovshaga AIF 2002-2004 (Seniorlag division V och division VI), Sandsbro AIK 2005-2008 (Division III och IV elit), Östers IF 2009- (Tipselit och assisterande A-lag).

 

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev