Månadens tränarprofil, september: Tommy Krantz

Vill du förkroppsliga idealen som utgör en bra tränare går det bra att ta en tripp till Södertälje. Där bor, jobbar och fotbollsutvecklar Tommy Krantz. Grundligt utbildad - men också laddad med justa värderingar.


Tommy Krantz, 44 år är Tipselittränare i Assyriska. Han verkar se, lyssna och möta sina spelares behov och krav. 

- Spelaren skall känna och förstå sitt positiva värde och spelaren ska utvecklas i den takt som innebär en ständig utmaning men med bas i tryggheten, säger han 

Han hyllar den svenska modellen: 

- Alla tränare, ledare och föräldrar som ger våra barn och ungdomar ett fantastiskt stöd, en värdeskapande och målinriktad fritid utgör kärnan i kontinuiteten och är den positiva drivkraft som gör att vi på elitnivå har dessa talanger hos oss. 

Och han uppmanar sina kollegor att sträcka på sig: 

- Jag anser att vi inom svensk elitfotboll i större utsträckning ska vara stolta över vår verksamhet och våra resultat, vi förtjänar det! Ryggraden i svensk fotboll och en grundförutsättning för att Tipselit skall ha ett spelarmaterial att arbeta med är alla de ideella krafter som verkar runt om i landet. 

 

Varför blev du fotbollstränare? 

- För att fotbollen är mitt absolut största intresse. Tanken har funnits enda sedan jag spelade på ungdomsnivå. Fotbollen som sport, med allt från lagutveckling till teknik är en fantastisk utmaning och inspirationskälla. Som tränare finns möjlighet att tillsammans med andra spelare, ledare, supportrar och klubbar utveckla mig själv och min omgivning. Att få vara med och bidra till utveckling i den sport som är världens största och mest intressanta är fantastiskt trevligt. Att få vara på träning och match tillför en väldig massa positiv energi. 

 

Var hittar du inspiration? 

- Först och främst i spelarens vision och dröm, dialogen, utbytet av positiv målinriktad energi mellan spelare och tränare. I utmaningen att få en grupp människor att bli ett lag och utifrån ett individuellt perspektiv utvecklas som fotbollsspelare och människa. Alla känslor inom fotbollen inspirerar. Utvecklingspotentialen för fotbollen som sport inspirerar. Alla duktiga tränare, ledare och spelare samt ?gamla rävar? som man träffar under säsongen i olika sammanhang. 

 

Beskriv kort din filosofi som tränare. 

- Tålamod, uthållighet och ödmjukhet kryddat med fantasi och hårt arbete mot ett tydligt mål. Att skapa ett positivt prestationsklimat där självkänslan och självförtroendet ökar i takt med uppnådda mål.. Fotbollsmässigt föredrar jag ett elegant och kreativt anfallsspel och ett försvarsspel med attityd och flexibilitet, mycket eget ansvar. 

 

Vilka är dina styrkor som tränare? 

- Jag är passionerad, engagerad och entusiasmerande, tydlig och enkel. Jag hjälper spelare att lära känna sig själva och hantera situationer utifrån en positiv tanke och framtid, jag skapar ett positivt prestationsklimat. Jag har en mycket god kompetensbredd, förutom sedvanlig fotbollsutbildning är jag utbildad personlig tränare samt har gått ett antal ledarskapsutbildningar. Jag arbetar efter en metod där spelaren skall nå KASAM (känsla av sammanhang) och känna ett tydlig ägarskap över sin egen utveckling. Jag är lyhörd och vill ständigt utvecklas. 

 

Vilka är dina svagheter som tränare? 

- Jag kan utvecklas inom samtliga områden och man blir aldrig fullärd. Oavsett om det är gruppsykologi, beteendevetenskap, fotbollsteknik eller taktik så finns det alltid mer att lära och utveckla. Människan och fotbollen är tack och lov sådan! 

- Ska jag hitta ett skavsår, som jag brukar kalla det, så är det nog att jag lägger mig i andra rollers ansvarsområden (lagledare, materialare etc) vilket säkert kan uppfattas som ett kontrollbehov. Jag ser det som en möjlighet att sätta mig in i och förstå alla länkar, dess vedermödor och betydelse i kedjan! 

 

Vad har talangsatsningen Tipselit betytt för Assyriska? 

- Väldigt mycket. Man har kunnat anställa högkvalitativa tränare vilket gett en fantastiskt bra grund vad gäller utbildningsmiljö för våra talanger. Det är en resurs som har förenklat genom att skapa långsiktighet i utvecklingsarbetet samtidigt som man tillåts vara kortsiktigt flexibel. Tittar vi på hur många spelare vi har utbildat via tipselitsatsningen in i vår seniortrupp så är resultatet utmärkt. Det ger också klubben stora möjligheter att förädla det fantastiska spelarmaterial som finns i de lägre åldrarna. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar med fotboll? 

- Umgås med mina barn och tillsammans upptäcker vi världen!

 

PERSONLIGT:

Ålder: 44 år

Familj: Sambo och två barn.

Kör: Laglydigt i en förhistorisk BMW

Meriter: Fotbollsspelarmeriter på breddnivå upp tom division III.  

Tränarkarriär: FF Södertälje J och A , Salem/Rönninge Damer och Assyriska FF Pojk och J.

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev