Foto: Bildbyrån

Korintläger på Bosön

Lotta Hellenberg högt utbildad spelutbildare i Svenska Fotbollförbundet har varit på utbildning. Här rapporterar hon från korintlägret på Bosön 13-15 december 2010. Ett viktigt läger i förberedelserna mot EM. Sverige spelar EM-kval 2 i Polen i april, och måste vinna gruppen med Island, England och Polen för att kvalificera sig till slutspelet i U17-EM.


På luciamorgonen satte vi oss i bilen och styrde med stor förväntan mot Bosön där Sveriges bästa fotbollstjejer födda 92-95 skulle samlas för att ha läger, Korintläger. Lägret skulle vara i tre dagar med ett digert innehåll, som alltid när det är landslagsläger.

Vi var ett stort gäng ledare, förbundskaptener, spelarutbildare, målvaktsinstruktörer, 24 karatdeltagare, sjukgymnaster, fystränare, idrottspsykologer som samlades på förmiddagen.

Vid lunchtid började spelarna droppa in. Efter lunch samlades alla i teorisalen för en presentation och genomgång av programmet. Tjejerna fick presentera sig genom att säga sitt namn, ålder, varför man satsar på fotboll och vilken moderklubb man har. En härlig presentation med mycket skratt, mest på grund av alla "konstiga" moderklubbar. Hedvig Lindahl(24 karat) hade en av de konstigaste: Gropptorps IF.

Bra fart och hög klass
Eftermiddagens träning hade temat anfallsspel med fokus på spelyta två och tre, att hitta olika varianter för att ta sig till avslut. Bra fart på träningen och det syntes att spelarna höll hög klass. De åtta målvakterna hade en fantastisk tränarstab runt sig. Vad sägs om Hedvig Lindahl, Carro Jönsson, Maria Wahlström, Elisabeth Leidinge och några till. Målvaktsträning i 45 minuter, sedan var de med i avslutssituationer med utespelarna. Efter fotbollspasset tog sjukgymnasterna över för nedvarvning och stretch.

Vi åt middag tillsammans och sedan delade vi på oss. Spelarna gick till Calle och Marie för teori som handlade om EM och VM. Övriga ledare och 24 karatare fick en föreläsning av Elisabeth Leidinge och Micke Mähler angående målvaktsträning och vad det innebär att vara målvaktstränare. Mycket intressant att lyssna på två som verkligen brinner för målvakterna och samtidigt har stor kunskap.

Innan det var godnatt åt spelare och ledare kvällsmål. När spelarna gick och la sig så fortsatte ledarnas arbete med att planera tisdagens träning. Eija Feodoroff och Micke Mähler gick igenom träningen och delade ut arbetsuppgifter. Vi skulle genomföra en stationsträning hämtat från Tyskland, för första gången på landslagsnivå i Sverige.

Tisdagsträning i grupper
Efter frukost klockan 8.00 inleddes träningen med att sjukgymnasterna värmde upp truppen medan vi ställde i ordning de fyra första stationerna.
Spelarna delades in i fyra grupper med cirka sex i varje grupp. Vid varje station drillade olika moment - tillslag, nick, teknik, en-mot-en, precisionsskott, inlägg och avslut under cirka 8 minuter.
När alla gjort de fyra stationerna blev det ett litet avbrott för dryck, samtidigt ställdes fyra nya stationer i ordning.
Grupperna fick nya uppgifter som genomfördes med stor inlevelse. Efter passet tog sjukgymnasterna över igen för nedvarvning och stretch.
En rolig träning tyckte tjejerna där tävlingsinslagen gjorde att de utmanade sig själva men tävlade även mot kompisarna. Det märks tydligt att aktiviteten höjs när det blir tävling.

Efter lunch vila och läxläsning för spelarna. Vi ledare lyssnade på en intressant förläsning av fysexperten Helena Andersson och sjukgymnasten Annica Näsmark. Mycket tänkvärt för oss som är "vanliga" tränare.

Fyssnack som godnattsaga
På eftermiddagen hade vi en kort matchgenomgång med de tre lag som skulle spela internmatcher, sju mot sju. Lagen hade olika spelsystem vilket var mycket intressant att analysera under matcherna. Vad händer när man möter ett lag där ytterbackarna håller bredden i anfallsspelet och slå inläggen och så vidare.
Många bra diskussioner kring matcherna.

Spelarna fick nya kunskaper under kvällen när Helena pratade fysträning. Ingen rast, ingen ro! Kvällsmål innan det var dags att krypa ner i sängen för att orka med den sista dagen på lägret.

Snabbhetsträning med sprinter
Frukost som vanligt, packa ihop sina saker, checka ut. Träning 9.30 - 11.00, uppvärmning, snabbhetsträning med en sprinter, skivstångsträning med Helena och nedvarvning. En sprinter hade bjudits in för att ge tjejerna mer kunskap kring snabbhet som är så viktig i dagens fotboll. Det var även intressant för oss ledare att se hur han jobbade.

Före lunch lämnades allt material tillbaka. När tjejerna var klara var det dags för lägrets sista lunch. Därefter samling i teorisalen för en kort avslutning innan hemresan. Marie Bengtsson tackade för de 10 år hon varit förbundskapten och önskade alla tjejerna lycka till i sin fortsatta karriär.
Calle avslutade genom att säga några kloka ord, sen blev det kramkalas och hejdå!

Jag tror och hoppas att alla kände likadant, inspiration och glädje över att få vara med på ett Korintläger i SvFF:s regi. Att vara tillsammans med talangfulla spelare och kunniga ledare som gärna delar med sig är ett privilegium. Tack för tre härliga dagar!

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev