Ny spelordning för Svenska Cupen

Under 2010 prövade vi att starta Allsvenskan i mitten mars. För oss som drev fråga hårdast handlade det om att förlänga säsongen och därmed närma oss övriga Europa. Låt oss konstatera att försöket misslyckades. De allsvenska klubbarna var inte redo och som vädret blev var ej heller publiken redo.


Fortfarande måste vi dock hitta former för att ge våra elitlag bra matcher under en längre säsong. Hur skapar vi bra tävlingsmatcher i mars månad? Övriga Europa är ju igång med sina ligor i mars. Lösningen heter Svenska Cupen.

En idé som Stefan Andreasson i Elfsborg och undertecknad arbetat fram går ut på att vrida svenska cupen från vår-höst till höst-vår. Förslaget ser i korthet ut så här:
Huvudtävlingen består av 96 lag.
Omgång 1: Spelas i augusti och består av 64 lag. Uttagna av SDF enligt nuvarande modell
Omgång 2: Spelas i september. Kvarvarande 32 lag möter 32 SEF-klubbar, med bortamatch för SEF-klubbarna.
Omgång 3: Spelas i mars. Kvarvarande 32 lag delas upp i åtta 4-lagsgrupper. Tre matcher per lag.
Omgång 4: Kvartsfinaler spelas i slutet av mars/början av april.
Omgång 5: Semifinaler spelas i april/maj.
Omgång 6: Final spelas i slutet av maj.

Några kommentarer kring förslaget:
1) Vi vill behålla matchen ”den mindre klubben mot elitklubben” och en hemmamatch för den mindre klubben. Detta sker i omgång 2.
2) Turneringen får en avslutning i ett fördelaktigt klimat
3) Allsvenskan kan börja i april och fler allsvenska omgångar kan spelas under hösten
4) Vi får en intressant test på att tävla höst-vår och närheten i tid mellan avslutad nationell tävling till internationellt deltagande i EUL i mitten av juli
5) Med största säkerhet har deltagande svenskt lag i EUL större chans på bibehållen spelartrupp (jämför AIK i CL 2010)
6) Huvudsyftet med Svenska cupen omg 3 blir därmed sportsligt och inte kommersiellt.

Cupomgångarna i mars kan dock fungera som utmärkt ”införsäljning” av Allsvenskan och Superettan. Vi får en bra marknadsföring av elitfotbollen och förhoppningsvis undviker vi diskussionerna kring publiksiffror.

Några frågeställningar som inte får underskattas är om Sverige går till slutspel i något stort slutspel. Det kan innebära ett mycket späckat spelprogram på våren och med tanke på UEFA:s nya krav att det inte får spelas nationella elitmatcher vid CL- och UEL-dagar får även vår idé anpassas till rådande förhållande. Det löses naturligtvis med att alla elitmatcher skjuts till tidigare datum.
Om lag från serier under Allsvenskan och Superettan kvalificerar sig till omgång 3 i mars så kan det finnas oro för möjligheten att hitta spelbara planer. Men vi menar att tillgången på konstgräs på godkända arenor i landet är så pass god att detta inte ska innebära ett hinder.

Det går också att utöka antalet deltagande lag, vilket görs genom att omgångar läggs in före omg 1.Fortfarande ser vi det som viktigt att tävlingsmomentet finns kvar. Det gäller för elitklubben att klara av omgång 2 med en bortamatch mot ett lag utanför SEF.

Hör gärna av Dig med kommentar!
Stefan Lundin

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev