Foto: Bildbyrån

Stefan bygger fotbollens framtid

Stefan Lundin, 54 år sitter vid rodret för att styra Tipselit in i framtiden. Uppdraget är att trygga svensk fotbolls framtid med en kvalificerad tränarkår.
– Det är oerhört spännande. Tipselit har hög status och lever ett eget liv, men det finns mycket att göra, säger han.


Han beskriver Tipselitprojektet som ett ekologiskt system med trygg förankring i fotbollssverige. Men systemet riskerar att tappa kraft utan näring och omsorg.
– Gräsrötterna måste vattnas, säger han och vill blåsa liv i arbetet genom en handfull konkreta åtgärder.
Stefan Lundin har sedan han klev på posten i augusti 2008 varit intensivt engagerad med vitaliseringsarbetet över hela landet. Han har haft regionala träffar där han bland annat berättat om sina ambitioner att skjuta det ekonomiska bidraget nedåt i åldrarna, arrangera studieresor för tränarna, fler tävlingsmatcher under en längre säsong, utöka det internationella utbytet och genomföra fortbildningar, bland annat en målvaktstränarutbildning.

– Responsen har varit väldigt god, men vi behöver knuffa fart för att få igång ett bra fungerande samarbete ute i regionerna, säger Lundin.
Han menar att elitklubbarnas roll är avgörande för utvecklingen. Han vill att de 32 SEF-klubbarna jobbar tillsammans med de minde klubbarna för att bygga upp en kompetensbank hos tränare i regionerna.
De senaste åren har ett lyckat generationsskifte skett inom tränarkåren, något Lundin gillar.

– Men tyvärr är det högre status att vara ungdomstränare ute i Europa än det är i Sverige.
Han vill också förhindra att de små klubbarna riskerar att utarmas på talanger.
– Det ska vara ett naturligt val för spelaren att gå till föreningen som är med i Tipselit, men spelarna får inte värvas för tidigt. Men det är viktigt att storklubbarna tar ansvar när det gäller värvningar.

Han säger att Tipselit inte är lösningen för svensk fotboll, utan en del av en genomgripande process.
– Säkert 90 procent av spelarna fostras i klubbar utanför Tipselit så det är viktigt att projektet blir en del av utvecklingen även på lägre nivåer. Till exempel är skolan en viktig del av talangutvecklingen och en unik resurs för den svenska modellen.
Han jobbar med att kartlägga hur många ungdomar och hur många tränare som omfamnas av Tipselitprojektet. Fördelningen av pengarna sker i dag i åldersspannen 14-16 år och 17-19 år.

Tipselit har genom åren bidragit till att ta fram väldigt många väldigt bra spelare. Det vill Stefan Lundin bygga vidare på:
– Vi ska arbeta fram fler konkreta planer på hur Tipselitprojektet ska tas framåt. Det är en oerhört spännande resa, säger han.

Fakta/Lundin

Namn: Stefan Lundin.
Yrke: Sportchef i SEF, ansvarig för Tipselitprojektet.
Som spelare: Brynäs IF, AIK, Örebro SK, Gefle IF.
Som tränare: Gefle IF (1982-83), Halmstads BK - (1984-86), CF Maritimo, Portugal - (1986-87), Moss FK - (1988), BK Häcken - (1989-91), Gefle IF -(1992-96), IFK Göteborg - (1999-2002), Örebro SK - (2003-04), BK Häcken - (2005-2006), riksinstruktör Svenska Fotbollförbundet (2007-08).

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev