Sören Börjesson är ansvarig för utbildningen i Göteborg tillsammans med Ulf Svensson.
Foto: Bildbyrån

Tipselittränarna blir pro-utbildade

Kompetensluckan i den svenska tränarkåren är på väg att täppas till. Efter långt och tålmodigt arbete har Stefan Lundin och SEF lyckats öppna dörrarna till Göteborgs Universitet.
– I slutet av februari startar 24 Tipselittränare sin pro-utbildning där, säger han.


För att kvalitetssäkra talangutvecklingen inom Tipselit och därmed svensk fotboll ser Stefan Lundin två viktiga huvudspår:
• Pro-utbildning och certifieringsmodell.
• Nu verkar båda vägarna vara öppna.

I dag har fjorton av 32 klubbar i allsvenskan och superettan pro-utbildade tränare. Det är inte gott nog för att säkra kvalitén på utbildningen av spelarna. Därför är det med stor tillfredsställelse Stefan Lundin nu räknat in 24 anmälda till pro-utbildningen riktad till Tipselittränarna.
– Det finns ett jättebehov av det här och vi gör nu en enorm satsning på Tipselittränarna, säger han.
Utbildningen startar i februari på universitetet i Göteborg, den ger sammanlagt trettio universitetspoäng och följer ett kursmaterial framtaget av Svenska Fotbollförbundet, kravställt av Uefa.

En arbetsgrupp bestående av Stefan Lundin, Åke Kallenberg, BP, Roger Gustavsson IFK Göteborg, Hans Carell Helsingborgs IF (de så kallade utvecklingscentra-klubbarna) och projektansvariga i Tipselit har kommit fram till en certifieringsmodell som ska börja användas 2011.
– Den kommer att fungera som ett mycket bra verktyg för klubbarna i sitt arbete att får fram välutbildade professionella spelare, säger Lundin. Och modellen kommer hjälpa mig att bedöma alla ansökningar till Tipselitbidraget.

Goda nyheter alltså om två insatser som gör att Tipselit, och därmed svensk fotboll, kan gå in i 2011 med stark framtidstro.
– Absolut, det här skapar förutsättningar för att vi ska kunna behålla vår höga status internationellt. Vi måste våga satsa på våra tonåringar ända upp i allsvenskan och superettan, säger Stefan Lundin.

Sören Börjesson och Ulf Svensson är ansvariga för utbildningen i Göteborg. Parallellt genomförs Svenska Fotbollförbundets ordinarie pro-utbildning på Bosön dit 12 tränare är anmälda.

blog comments powered by Disqus
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev