Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

Kulturbärare skapar en bra vinnarmiljö

Hur bygger man en vinnarkultur? Sveriges framgångsrikaste förbundskapten gav sin lösning på Tipselittränarnas konferens på Bosön.
– Vi måste stå upp för att det inte är fult att vinna, säger Lars Lagerbäck.


Jag har haft förmånen att få jobba med våra bästa spelare. De har alla sina unika kvaliteter men några av dem var vinnarskallar av sällan skådat slag Lars Lagerbäck

I damband med Sveriges EM-kvalmatch mot Moldavien hade Tipselittränarna junior samlats på Bosön för att under två dagar vidareutbilda sig.
Bland programpunkterna fanns ”Skapa vinnarmiljöer” – inbjuden föreläsare var svensk fotbolls mest framgångsrike förbundskapten.
– Jag har haft förmånen att få jobba med våra bästa spelare. De har alla sina unika kvaliteter men några av dem var vinnarskallar av sällan skådat slag, säger Lars Lagerbäck.

Han menar att det är ett komplext arbete att skapa en vinnarkultur. Det krävs flera ingredienser där skickliga spelare, bra organisation i föreningen, tydlig spelidé, lagmoral – och inte minst, ett gäng vinnarskallar behövs.
– En förening behöver kulturbärare, spelare som hatar att förlora. Elitfotboll har baksidor som vi behöver adressera men det är viktigt att vi vågar skapa en vinnarkultur, säger han och pekar på tränarens viktiga roll.
– Det är viktigt att du som ledare står upp för din vision. Underskatta aldrig din betydelse, det är du som med ett tydligt ledarskap kan skapa en vinnarkultur.
Men, säger han:
– Spelarna har ett stort eget ansvar. Spelare och ledare tillsammans skapar vinnarkulturen, och i en miljö där allt går ut på att vinna matcher måste man ställa krav.

Genom att ha så matchlika situationer som möjligt går det att träna sig till en vinnarkultur, menar Lagerbäck. Kravfyllt visst, men alltid positivt och utan bestraffningar.
– Även om spelarna inte gillar varandra på ett personligt plan så ska de respektera varandra, säger han.
En del av lösningen kan förklaras så här – 100 procent.
– Det är viktigt att alltid göra sitt bästa, träning är som en match hela tiden…i varje läge. Det behöver inte vara dobbar på hälsenan, men om varje individ ger 100 procent skapar man en vinnarkultur.

Han pratade också om balans mellan egna (och andras) förväntningar, och vad som är realistiskt – samt att få spelarna fokuserade på det de själva kan påverka.
– Kan man låta bli att påverkas av i domare, motståndare och media är mycket vunnet. Vi ska inte skapa robotar, men spelare som är inställda på att ge sitt yttersta i varje situation.

blog comments powered by Disqus