Linus Wahlqvist, en av många skickliga spelare som ligger bakom de blågula ungdomsframgångarna just nu.
Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

Mästerskapsklass på akademierna

De svenska 17- och 19-landslagen skördar stora framgångar skriver Stefan Lundin i sin blogg.
Intressant är att i Claes Erikssons 19-årstrupp är fjorton av de arton spelarna från Allsvenskan och Superettan och av övriga fyra är tre från Premier klubbar och en från Benfica.
Av Roland Larssons 17-årrslags arton spelare så var fjorton från SEF klubbar och tre från div I och II-klubbar. Endast en spelare kommer där från en utländsk akademi (Chelsea).


Det är min åsikt att SEF inte skall arbeta i en egen gräddfil utan fortsatt vara en del av en större helhet, något som lett oss till internationella framgångar. Stefan Lundin, Sportdirektör SEF

Sammantaget av de totalt trettiosex spelarna är alltså tjugoåtta från våra akademier, fem från utländska akademier och tre från div I och II-klubbar.

De båda lagen har visat på de kvalitéer som många oss av vetat under en längre tid, nämligen att den svenska spelaren är bra och konkurrensduglig i ett internationellt perspektiv. Jag tror att vi med dessa framgångar börjar se följderna av arbetet med akademierna.

Men också få de svenska tonåringarna att inse att man inte behöver gå till en utländsk akademi för att mäta sig med de bästa spelarna i Europa i samma ålder. Utbildningen i de svenska klubbarna verkar duga alldeles utmärkt för goda internationella prestationer. Roland har när jag intervjuat honom också betonat hur välutbildade och bra förberedda spelarna har varit.

Detta utan att ta ära och hyllningar från den mindre klubben där spelaren oftast börjat sin fotbollsbana.

Min slutsats av detta är: att vi med ökat självförtroende kan jobba vidare med den elitförberedande verksamheten och utvecklingen av våra akademier. I gott samarbete med SvFF och distrikten.

Men också att vi bör hitta tydligare gränsdragningar mellan SEF och SvFF vad beträffar deltagande i landslagsspel. En framtida modell borde vara att Akademierna garanterar välutbildade spelare till landslag och att ungdomsförbundskaptenerna (med vårt stöd)kan inrikta sitt arbete mot matchcoachning som leder till ökade resultatframgångar och därmed ge oss råg i ryggen även i klubblaget.

Vi har också påbörjat arbetet med en ”gemensam kalender” som kommer att ge alla en bättre samverkan och förståelse för planeringen av matcher, träningar och läger.

Certifieringen och utbildningen (grund och fortbildning) av tränare blir våra verktyg för att säkra utvecklingen och certifieringen sprider sig nu till div I och till klubbar i Stockholm.

Minst tolv div I-klubbar kommer att använda sig av Certifieringsmodellen i samarbete med deras organisation SeFe.
Sex klubbar i Stockholm utanför de fyra stora kommer att använda sig av modellen och har redan fått besök av Thomas Lyth.

Allt i ett unikt samarbete mellan SEF och Stockholms Fotbollsförbund och som vi tycker fungerar alldeles utmärkt. Stockholms FF:s ordförande Ylva Johansson och projektledare Johan Werner har, tycker jag, visat på stor framsynthet när de initierade samarbetet.

Certifieringen har förvisso en krass poängbedömning, men den fungerar främst som en stimulerande manual i klubbens arbete.
Kan framtiden se ut så att vi har 60-70 akademier som arbetar med den elitförberedande fotbollen? Allt i gott samarbete mellan SEF, SvFF och distrikten? Vårt samarbete med Stockholms FF är en onekligen en lovvärd början.

Det är min (och mångas) åsikt att SEF inte skall arbeta i en egen gräddfil utan fortsatt vara en del av en större helhet, något som hittills onekligen lett oss till mycket goda internationella framgångar.
Den helheten är en ledstjärna i mitt arbete och finns hela tiden med när SEF tar ett utökat ansvar i arbetet med att få fram starka och spännande spelare till vår elitfotboll.

Vårt 17 årslandslag kvalificerade till VM för 17 åringar. Laget var en utdragen straffsparksturnering från att gå till EM-final. Ryssland vann semifinalen med 10-9. 

VM går i Förenade Arabemiraten 17 oktober-8 november och dit har 24 länder kvalificerat sig och från Europa deltar Italien, Kroatien, Ryssland, Slovakien, Österrike och Sverige.

Segrare i de olika konfederationerna var Uzbekistan, Elfenbenskusten, Mexiko, Uruguay, Nya Zeeland och Ryssland.
Debutanter i VM är Irak, Marocko, Venezuela och Sverige och lottningen är den 26 augusti.

Vårt 19-årslandslag deltar i Elite Round i juni och med chans att ta sig till EM-slutspelet i Litauen 20 juli-1 augusti. Moståndet är dock riktigt tufft med Frankrike, Bosnien-Hercegovina och värdlandet Österrike och endast gruppsegraren går till slutspelet.

De här framgångarna skapar ett ökat ansvar för vår tävlingsfotboll i 15-21 år, något som jag ber att få återkomma till.

blog comments powered by Disqus