De svenska F19-tejerna jublar och är klara för EM-slutspel i Wales, F17-laget är också slutspelsklara. Fantastiska resultat som inte vore möjliga utan bra talangutveckling i klubbarna. Trots framgångarna - Lilie Persson är lite orolig för framtiden.
Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

EM-klara lag, men hur blir framtiden?

Det finns talanger att satsa på. Nu gäller det att klubbarna runt om i landet låter de unga blomma ut i år.
Kolla bara F19-landslaget som obesegrat tog sig genom EM-kvalets Elite Round och nu kan börja vässa formen till EM-slutspelet i Wales i augusti.
F17-tejerna är inte ett dugg sämre. Efter segrar över Schweiz och Tjeckien kan tjejerna boka biljett till  slutspelet i Schweiziska Nyon.


I fjol minskade publiksnittet för vår högsta serie. Resonemanget håller alltså inte riktigt. Lilie Persson

Jag har full förståelse för att de allsvenska tränarna matchar sina lag för att vinna varje gång. Det är resultaten som räknas.Men jag funderar på hur klubbarnas långsiktiga strategi ser ut
På den allsvenska upptaktsträffen, och i dess kölvatten, blev återigen frågan om hur svensk elitfotboll matchar sina unga spelare en het potatis.
I förlängningen påverkar klubbarnas talangarbete våra möjligheter att konkurrera med landslagen.

Spelare behöver spela match för att bli bättre, så är det. I min roll som spelarutbildningsansvarig ser jag med oro på hur antalet utländska spelare eskalerat i våra seriesystem. I år har vi 69 utländska importer i Damallsvenskan, fler än någonsin.

Ett av argumenten som förs fram i debatten är att världsspelare skapar intresse. I fjol minskade publiksnittet för vår högsta serie. Resonemanget håller alltså inte riktigt.
Kanske är det så att lokal förankring är viktigare än klubbarna tror när det gäller att locka publik till matcherna.

Att lokal förankring och utveckling av våra egna talanger är ett bra verktyg att ta oss in i framtiden kommer jag aldrig sluta tro på. Det finns ett jätteviktigt värdegrundsarbete att göra i klubbarna för att bygga sporten, talangutvecklingen – ja hela din organisation för att skapa långsiktig hållbarhet.


I min roll som assisterande förbundskapten – och spelarutbildningsansvarig – ser jag stora faror i den nuvarande utvecklingen. Tjejerna i dagens landslagstrupp har regelbundet matchats i dina klubblag, men när jag lyssnar till hur allsvenska klubbar resonerar blir jag orolig för hur vi står rustade 2015 eller 2017. Hur hittar vi grunden till ett framgångsrikt landslag när byggstenarna saknas?

Jag måste ha helikopterperspektiv på svensk fotboll, det är mitt jobb att belysa den här situationen. Jag pratar inte om att 14-, 15-åriga spelare ska matchas in i elitspel, det är F19- och U-23-spelarna jag är orolig för. Den generationen får inte samma allsvenska matchning som de spelare som i dag ingår i landslagstruppen.

Svenska Fotbollförbundet använder tipselitpengar för regionala och centrala läger för spelarna, elittränarna och förbundskaptenerna. Vi har ett ansvar för utvecklingen, men det stora arbetet görs i vardagen ute i klubbarna.

blog comments powered by Disqus