Caroline Seger, Elin Rubensson, Mia Carlsson och Nilla Fischer, två världsspelare med ovärderlig rutin att dela med sig till två tjejer i kommande generation storspelare. En råtalang och rutin, en viktig mix i alla lag.
Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

Lilie: "Råtalang och världsspelare
- jag får jobba i båda världarna

Jag har två uppdrag men ändå samma mål – upptäcka och utveckla spelare. Ibland med blågula kläder på mig, ibland tar jag på mig spelarutbildningsansvarigstassen (hur nu den ser ut). Det är ett komplext pussel att lägga, alltid utmanande.
I helgen tog jag på mig båda munderingarna. Och långkalsonger. Tillsammans med Pia for jag till Piteå och Umeå. 


Jag vill sprida de här lärdomarna så gott jag kan, det finns tendenser som behöver lyftas fram och ut i vårt avlånga land. Lilie Persson

Vi kollade blågula aspiranter (Piteå mötte Tyresö och Umeå tog emot Göteborg) men vi föreläste också när Norrbottens Fotbollförbund kallat regionens tränare till samling. Jag pratade lite generellt om damfotboll, men i synnerhet om EM 2013 och lite kort om vårt anfallsspel i detta mästerskap.

Ungdomsförbundskaptenerna rör sig ju vant i distrikten, men jag tror det är bra att även vi från A-landslagsledningen träffar tränarna på det här sättet.

Jag pratade om vad jag såg, hörde och lärde mig från sommarens EM-turnering. Jag vill sprida de här lärdomarna så gott jag kan, det finns tendenser som behöver lyftas fram och ut i vårt avlånga land. Jag nämnde tillexempel att vi har ett för smalt lag.

Alltså, rent fysiskt för smala tjejer. Man måste äta för att prestera och vi behöver bli noggrannare med vad vi petar i oss. Det funkar inte att ge motorn 95-oktan när det behövs 98.

En annan - lite gammal men ändå - lärdom är att tjejerna behöver bli bekvämare med boll. I fart och i alla positioner på banan. Jag pratade teori och Pia visade rent praktisk hur man kan öva…men ska jag vara ärlig tror jag våra tränare har jättebra modeller för att träna det här momentet.

Det är till största delen en ledarskapsfråga för att få till utvecklande miljöer – och då menar jag att ledarna gör tjejerna medvetna om deras egna personliga behov. Kanske behöver någon träna mer teknik eller fysik. Eller vila mer. Drömmen är att spelarna själva tar mer kontroll och ansvar över sin egen utveckling.

Som sagt, det är ett oerhört komplext pussel att lägga. Som assisterande förbundskapten och spelarutbildningsansvarig för flickorna har jag möjlighet att röra mig i två värdar. I den ena finslipar vi världsspelare – i den andra förädlar vi råtalangerna.
Faktiskt, när jag tänker på det, en ganska bra position, tycker ni inte. Om än komplex.

blog comments powered by Disqus