Vem tar över efter Hedvig Lindahl och de andra stjärnmålvakterna svensk fotboll fostrat? Ett projekt är igångsatt för att trygga återväxten.
Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

Mer ljus får målvakter att blomma ut

Fram med målvakten i fokus, ge dem den status de förtjänar, ha en bild på henne i programbladet nästa gång istället för lagets skarpaste skytt.
Lilie Persson skriver: "Avsätt träningsresurser så lovar jag göra vad jag kan i min roll som spelarutbildningsansvarig för att skapa så bra förutsättningar som möjligt".
Svensk damfotboll har haft en generation oerhört starka målvakter, men just nu står det inte arvtagare på kö.   


För att få målvaktstalangerna att blomma krävs ett mer strategiskt och målmedvetet sätt att jobba Lilie Persson

Vi behöver jobba hårt med utbildningen av våra målvakter, vi behöver stärka konkurrensen och vi behöver få fram fler som håller hög nationell klass – samt står pall för internationella utmaningar.
Lysande då att ha vi har en plan, eller hur? Det är en komplex situation med många led och pusselbitar som ska ses över och det känns bra att vi har tagit några viktiga steg.

Det finns sedan en tid tillbaka en grupp kloka människor som jobbar med att kartlägga vad vi gör i dag – och rita en plan fram till 2016. Drivande i det jobbet är Elisabeth Leidinge målvaktsinstruktör för F19 och Anders Markström, målvaktsinstruktör F20
Inom kort ska vi sätta en projektplan på pränt och ta fram en budget där Tipselit- och UEFA-pengar ingår.

Damfotbollen har utvecklats enormt de senaste åren – men det gäller tyvärr inte målvaktsspelet. Inte globalt och inte här i Sverige.
Vi måste börja prata mer om våra målvakter och sätta lyset på dem, jag vet att de finns jättemånga talangfulla bra målvakter där ute.
Men för att få målvaktstalangerna att blomma krävs ett mer strategiskt och målmedvetet sätt att jobba.

Varje år går 48 unga förväntansfulla målvakter hem från Halmstadslägret med sin skopåse. Men vad händer när de kommer tillbaka till sin klubb? Vi behöver fånga upp dem bättre, tyvärr är det långt ifrån alla lag som har en målvaktstränare eller ger sina målvakter tillräcklig uppmärksamhet.

Det känns också jättebra att arbetet nu bedrivs på många fronter. En är 24-karatprojektet som jag tycker fångar ambitionen att utbilda, motivera och stötta våra ”gamla” storspelare att ta en ledarroll i framtidsbygget av svensk fotboll.

blog comments powered by Disqus