Yvonne Ekroth och flera andra svenska fotbollsledare får under en vecka i februari besök av UEFA Study Group. Blågul damfotboll under lupp när tre nationer skickar delegater för att se och lära.
Foto: Bildbyrån
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 19 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 17 år.
Ligacupen 2016

Tabell och resultat i Ligacupen,
U 16 år.
Svenska Spel F19

Spelschema och resultat i Svenska Spel F19
Certifieringsläget - just nu

Certifieringsläget - just nu

En svensk modell för att kvalitetssäkra spelar- och ledarutveckling i klubbarna.
Instagram

Tipselit på Instagram

Tipselitvärlden är full av fotbollsartister, det vet ni. Vi har upptäckt att det finns många fotokonstnärer också. De är grymma på att inspirera, roa och dela sidor av sina fotbollsliv som engagerar på ett skönt sätt.
Nyhetsbrev

Svensk fotboll är intressant för UEFA

Det är bra när man får kvitto på att det man gör är bra. När flerfaldiga världsmästarnationen Tyskland kommer till oss för att studera hur vi arbetar med damfotbollens utveckling, vill jag gärna tro att vi har något intressant att lära ut.
I februari besöker Tyskland, Österrike och Vitryssland Sverige för att under fyra dagar inom ramen för UEFA Study Group, lyssna på - och förhoppningsvis lära av - oss. 


Det finns så otroligt många bra spelare i åldrarna 16-19 år och vi måste ge dem en miljö som driver deras utveckling Lilie Persson

Oss i det här fallet är bland andra Calle Barrling, förbundskapten och spelarutvecklare, Annelie Gustafsson, riksinstruktör Svenska Fotbollförbundet, Per Darnell, ordförande EFD, Yvonne Ekroth, förbundskapten, Victoria Sandell Svensson, EFD och Svenska Fotbollförbundet, Mattias Eriksson, utbildningsansvarig för AIK:s damer, Hasse Löfgren, Tyresö FF, jag själv och några till.

En bra bredd och blandning av föreläsare tycker jag.
Jag ser fram emot några oerhört spännande och givande dagar. Det är alltid stimulerande och lärorikt att träffa kloka människor för att utbyta tankar och idéer.

Så här års fylls dagarna illa kvickt utan att jag ens försöker fylla dem. Mycket planering blir det. Dels för att få hop framtidspusslet svensk damfotbollsutveckling.
Men snabbare resultatkrav finns också på agendan.
Eftersom Pia är tjänstledig har jag hoppat upp ett snäpp – landslaget måste bli konkurrenskraftigt för Frankrikematchen nästa vecka. Det blir en riktig värdemätare för vårt nya spelsätt.

I det längre perspektivet ser vi nu över 169-sidor spelarutbildningsplan för spelare från 15 år upp till a-landslaget. Maffigt arbete, jag lovar. Det är utmanande att rita en karta där vi inte blir omkörda av omvärlden.
Det finns så otroligt många bra spelare i åldrarna 16-19 år och vi måste ge dem en miljö som driver deras utveckling. En miljö är landslagsmiljön, den andra är klubbmiljön och en tredje är i många fall NIU-miljön.

Inte minst är matchmiljö viktig för spelarnas utveckling, det kan jag tjata om hur mycket som helst. I fjol spelade tjejerna för första gången i nystartade Svenska Spels F19-serie. Miljön där är bra, men den kan bli bättre. Kvalitén på matcherna var i vissa fall väldigt skiftande.
 Med nytillträdde Victoria Svensson inom EFD ser det ljust ut. Är det någon som vet vad som krävs så är det hon!

Utmaningen är fortfarande att ge våra 19-23-åringar en tillräckligt hård matchmiljö. Vi har tyvärr för få spelare med allsvensk rutin i det här ålderspannet.
För att tjejerna ska klara internationellt spel i våra äldre landslag behöver de ha några säsonger i Elitettan, eller helst Damallsvenskan, i benen.

Tittar vi bakåt har vi varit otroligt framgångsrika med våra F19-landslag. I fjol slog F17-laget till med ett EM-silver.
Nu tar vi sats framåt.
Jag hoppas vi kan uppmuntra de unga spelarna till egna initiativ, vara modiga och matcha dem i bra miljöer – framtiden är deras.

blog comments powered by Disqus