”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

14 FEBRUARI, 2018 kl 14:00

”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

IMG_0986 2

Valencia Clúb de Fútbol är en av världens ledande akademier och samtidigt också en klubb i yttersta Europatoppen. Skillnaden kan kännas milsvid för svenska klubbar men det finns alltid saker att inspireras av och lära sig.
– Vi behöver nödvändigtvis inte skapa Messis eller Iniestas men vi ska skapa den bästa möjliga spelaren utav varje individ. Där skiljer vi oss från andra klubbar, säger Antonio Hernandez, Metodmanager i Valencia CF.

Ett av inslagen i samband med Tipselitkonferensen i Torrevieja och La Manga var gästföreläsningen från Antonio Hernandez, från Valencia CF. Antonio berättade om Valencias sätt att jobba med sina talanger och även om både Valencia och La Liga rankas bra mycket högre än klubbarna i Sverige så fanns det mycket att inspireras av under föreläsningen.

Antonio är metodmanager i Valencia vilket är ungefärligt jämförbart med Utvecklingschef som det diskuteras om att införa i svenska akademier. I Valencia är det så att Akademidirektören tar besluten, men alltid i samråd med Utvecklingschefen och Akademichefen. Antonio menar att Valencia har jobbat i många år med att ta fram en långsiktig plan för hur talangerna ska skolas in i a-lagsverksamheten.

– I Spanien har vi stora problem med att många akademier vill vara i toppklass, och att de därför satsar allt för att komma dit. I Valencia försöker vi tänka annorlunda och göra det metodiskt, men det är svårt. Varje gång det kommer en ny tränare eller manager så vill de ha verksamheten på sitt sätt.

Sökande efter långsiktig plan
Valencia har tidigare bytt modell vart 5-6 år i sin jakt på att hitta en långsiktig plan för talangutvecklingen och det har gett tid att komma på den viktigaste planen för att övertyga klubbens tränare och managers.

– Vi måste alltid följa värderingar och klubbens historia. Därifrån utgår alla beslut. Normalt är vi topp fyra bland lagen i La Liga och varje år flyttar vi upp egna talanger i a-laget. Det är vår historia och det är där vi ska vara.

– Vi måste alltid vårda klubbens historia och ta hand om klubbens strukturer och organisation, och vi måste fastställa våra mål. VI är 200 som jobbar med talangutveckling medan Barcelona är 2000, men vi kan inte jobba som dom. Vi måste hitta vårt sätt att jobba på, och vi är faktiskt ganska bra ändå. Vi är har fler spelare i u-landslagen än både Real Madrid och Atlético Madrid.

Valencia har heltidsanställda tränare från tolv år och uppåt och Antonio beskriver dessa som de absolut viktigaste människorna i hela klubben. Varje match från sexårsåldern tills spelarna blir redo för elvamannaspel, spelas åtta mot åtta.

– De flesta av våra 16-åringar har tränat åtminstone en gång med a-truppen och idag har vi fem spelare från u-sidan som regelbundet tränar och spelar med a-laget. Spelarna måste vara redo för att nå eliten och det är det vi jobbar med. Samtidigt har vi också ledare som går upp i a-laget som tränare.

IMG_0992
Antonio Hernandez tillsammans med Örgrytes ungdomsansvarig Bob Fyhr

– Allt är viktigt för oss, även hur omklädningsrummet ser ut. Vi ger u-lagen samma förutsättningar och skapar samma känsla som runt a-laget.

Fotboll går ut på att vinna matcher och Antonio säger sig uppleva det kraven från klubbledningen även vad gäller ungdomssidan, men här är han noga med att poängtera hur han stått på sig mot klubben, som nu har börjat svänga i åsikt.

– Fotboll är ett spel och visst vill vi vinna alla matcher, men som spelare i akademin, där det är viktigast att utvecklas, så finns det andra mål. Sportsliga mål är viktiga men det är utvecklingsmålen som är viktigast. Det är dessa som får oss att röra oss framåt och framåt.

Även i Spanien tvistar man om ordet talang verkligen är rätt ord att beskriva en lovande spelare.

– Jag gillar inte ordet talang. Det är inte ordet i sig men utan missförståndet av ordet. Det är lätt att spelarna fastnar i att ”jag är talangfull, jag behöver inte jobba för det”. Det är bättre att kalla det ”spelare med förmåga att spela fotboll”.

Samarbete med Djurgården
För fyra-fem år sedan inledde Valencia och Antonio ett kort samarbete med Djurgården varvid Antonio besökte Sverige och Stockholm några gånger.

– Jag besökte Djurgårdens för sex-sju år sedan och jag var överraskad över deras förutsättningar vad gäller talangutveckling. Intresset för att utveckla i Sverige är stort och Djurgården verkar förstå att de viktigaste resultaten för barnen uppnår vi inte imorgon och att det är så många som 180 tränare från hela landet är här nu är unikt, det tyder på en nyfikenhet i svensk fotboll.

– Jag gick också på en match och överraskades av stämningen. Arenan var full och det var en väldigt bra atmosfär. I Spanien har det blivit mycket turism på läktarna i Barcelona och Madrid och inte alls lika bra stämning, men i Valencia är det bra drag.

Christian Gentile är Akademichef i Djurgårdens IF och säger att DIF inspirerades mycket av samarbetet med Valencia och än idag arbetar mycket utifrån spanjorernas sätt att se på talangutveckling.

– Vi fastande från början på det som många fick en aha-upplevelse idag. Att metod är viktigare än enskilda segrar. Det gäller att ha en långsiktig utvecklingsplan. Vi startade för fem år sedan och Valencia jobbade till och från med oss i tre år. Vi tog ett avstamp då och har gjort det till vår grej. Vi hade tränarutbildning, vi upprepade och till sist växte det in i föreningen.

Djurgården betonar att klubben har annorlunda ingångsvärden mot för vad Valencia har och att svenskarna har anpassat tänket utifrån sina egna förutsättningar.

Vetenskapen intressant
En sak som Valencia har lagt mycket tonvikt till är vetenskapen. Klubben besökte universitet för att lära sig mer om barns lärande och utveckling från 6-16 år, och på så sätt anpassa fotbollsträningen utifrån det.

– Vi lärde oss att motivationen till träning är högre i lägre åldrar och att barnen lär sig genom att göra, inte genom att lyssna, och att det är viktigt med improvisation. Människan utvecklar 90% av sin förmåga att improvisera innan 10 års ålder och barn måste exempelvis passa bollen mycket mer än vad äldre behöver göra. Uppmuntrar man barnens kreativitet i tidig ålder så kommer det sitta i det undermedvetna när de blir äldre och då gör de saker på planen utan att tänka. För att bli framgångsrik så måste man förstå spelet. Det måste vi se till att spelarna förstår, varje dag, menar Antonio.

I Djurgården har man också fastnat för det vetenskapliga tänket men säger också att det finns mer att göra i klubben, och för andra klubbar, innan man på riktigt kan börja arbeta på det här sättet.

– Valencia bekräftade att vetenskapen och kontakten med universiteten är viktig. Det finns mer att göra i Sverige. Både för SvFF och klubbarna själva, säger Christian Gentile.

Antonio fortsätter med att berätta att om klubben lyckas följa sin modell så får de alla 6-19 åringar i klubben att förstå spelet och att av 600 spelare så kanske klubben producerar 15 stycken som blir bra nog för La Liga.

– Vi är nöjda med processen och hur alla utvecklas men om barnen inte skulle lära sig så är det du som inte utbildar. Vi börjar tidigt med att lära spelarna deras specifika position och ansvar och ser till att de stimuleras.

– Största utmaningen nu är tekniken och dagens mobiltelefoner. Vi människor har skapat ett samhälle där vi inte pratar med varandra och det märker vi också av. Spelarna pratar hellre via sociala medier än med varandra eller tränarna. Det är verkligheten. Den sociala utvecklingen är jätteviktig och måste vara en del av verksamheten men vi får också se upp.

I La Ligas andra omgång i augusti 2017 gjorde 21-årige Carlos Soler målet som betydde 1-1 mot Real Madrid på Santiago Bernabeu. Carlos Soler är Valenciasupporter sedan barnsben och är en av dem som har spelat i klubbens akademi genom alla år. För Antonio betydde målet inte bara glädje, utan också slutet på en lång tids lärande.

– För oss betyder det allt. Det betyder ”utbildning komplett”.

Valencia ligger just nu trea i La Liga och rankas som en av Europas mest framgångsrika talangfabriker.

Fler nyheter

Felix Horberg

Felix Hörberg om att aldrig ge upp

Nej från Malmö FF. Nej från fotbollsgymnasiet. Felix Hörberg funderade på att sluta med fotbollen som 15-åring. Det gjorde han… Läs mer

F25A9826 (kopia)

Sverige satsar på tredje gången gillt

Under två helger i november och december avgörs för tredje året i följd de Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag i Prioritet… Läs mer

Sveriges trupp P02

P02-landslagets trupp till EM-kval 1

P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson har tagit ut 20 spelare till EM-kval 1 som spelas på hemmaplan i Bohuslän 27 september-3 oktober…. Läs mer

180907 Sveriges Hampus Finndell under P18-landskampen i fotboll mellan Sverige och …sterrike den 7 september 2018 i Valbo.
Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Resultat i 4-nationsturneringarna för P17 & P18

Både P00- och P01-landslagen har varit iväg på fyrnationsturneringar i Sverige. Med blandat resultat. Här är en sammanfattning från turneringarna… Läs mer

Oscar Petersson

Petersson på väg in i elvan i unga Halmstad

Inför 2017 bytte han Malmö FF U19 till Halmstads BK U19. Samma säsong flyttades han upp till a-laget. Nu håller… Läs mer

Fotboll, U17 SM-final, Elfsborg - Malmö FF

Isländskt motstånd för Elfsborg

Elfsborg får möta isländska KR Reykjavik i den första omgången av UEFA Youth League. Det slogs fast när lottningen ägde… Läs mer

Elfsborgs lagkapten Tim Stålheden höjer pokalen och jublar med övriga spelare efter segern i U17 SM-finalen

Elfsborg lottas in i UEFA Youth League

På tisdag lottas IF Elfsborgs U19-lag in i årets UEFA Youth League. Elfsborg ingår i den så kallade Domestic Champions… Läs mer

Alexander Westberg

Nollan intakt för Westberg & BP i slutspelsserien

Efter tre matcher toppar BP slutspelsserien i U17. Laget har vunnit samtliga matcher och har ännu inte släppt in något… Läs mer

Fotboll, U17 SM-final, Elfsborg - Hammarby

Svensk breddfotboll värd miljarder för samhället

Värdet på de positiva ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter svensk breddfotboll skapar är enligt en studie genomförd på uppdrag av UEFA… Läs mer

P02 Landslaget Samling

Sverige femma i Nordisk Pojk 2018

Det svenska P02-landslaget vann den avslutande placeringsmatchen med 3-0 mot värdarna Färöarna. Därmed blev Sverige femma i årets upplaga av… Läs mer

180522 Sveriges Tim Prica under fotbollsmatchen i fyrnationersturneringen mellan …sterrike och Sverige den 22 Maj 2018 i HenŒn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / Cop 200

Förutsättningar halvvägs in i Nordisk Pojk

P02-landslaget befinner sig för tillfället på Färöarna där årets upplaga av Nordisk Pojk avgörs. Efter två matcher står Sverige på… Läs mer

OIS Elfsborg U17 Allsvenskan

Dags för omstart i U17 Allsvenskan

Efter vårens seriespel har det nu blivit dags för både slutspelsserie och nedflyttningsserier i U17 Allsvenskan. Till helgen är seriespelet… Läs mer

Elfsborg Hacken U19

Nu inleds slutspelsserien i U19 Allsvenskan

Efter sommaruppehåll och Gothia Cup är det nu dags att återuppta U19-serien. Vi är framme vid både slutspelsserie och nedflyttningsserier…. Läs mer

IMG_8637-848x400

Lyckat arrangemang för Skellefteå FF

I söndags spelades finalspelet av andra upplagan i historien av Northern Elite Trophy i Skellefteå. Det var några högintressanta matcher… Läs mer

IMG_2711 (kopia)

Stefan Lundin: ”Glad över uppmärksamheten”

Årets upplaga av Gothia Cup är över. Elitklassen Gothia Trophy med speciellt inbjudna lag spelades för tionde året och segrade… Läs mer

Benjamin Nygren Final GC 2018

IFK Göteborg orkade inte hela vägen

IFK Göteborg föll i finalen av Gothia Cup Trophy P17. Right to Dream från Ghana blev för svåra och vann… Läs mer

Helsingborg Depp GC 2018

HIF-tränaren efter finalförlusten: ”Stolt”

Helsingborg kämpade tappert, men lyckades inte rå på AIK som vann finalen i SEF Trophy med 2-0 i Göteborg. Trots… Läs mer

Linus Matsson poserar med pokalen i SEF Trophy tillsammans med sina lagkamrater.

AIK:s målskytt: ”En mäktig känsla”

AIK:s Linus Matsson gjorde det viktiga 1-0 mot Helsingborgs IF i finalen i SEF Trophy för 15-åringar. Målet gav AIK… Läs mer

AIK Mastare SEF 2018

AIK mästare i SEF Trophy 2018

AIK kan titulera sig som mästare i SEF Trophy 2018. Stockholmarna slog Helsingborgs IF med 2-0 i finalen i Göteborg…. Läs mer

IMG_2673

Gothia och SEF Trophy: Dags för finaler

Gothia Cup är framme vid den allra sista dagen. Det som återstår är endast finalerna där de två lag som… Läs mer