”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

14 FEBRUARI, 2018 kl 14:00

”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

IMG_0986 2

Valencia Clúb de Fútbol är en av världens ledande akademier och samtidigt också en klubb i yttersta Europatoppen. Skillnaden kan kännas milsvid för svenska klubbar men det finns alltid saker att inspireras av och lära sig.
– Vi behöver nödvändigtvis inte skapa Messis eller Iniestas men vi ska skapa den bästa möjliga spelaren utav varje individ. Där skiljer vi oss från andra klubbar, säger Antonio Hernandez, Metodmanager i Valencia CF.

Ett av inslagen i samband med Tipselitkonferensen i Torrevieja och La Manga var gästföreläsningen från Antonio Hernandez, från Valencia CF. Antonio berättade om Valencias sätt att jobba med sina talanger och även om både Valencia och La Liga rankas bra mycket högre än klubbarna i Sverige så fanns det mycket att inspireras av under föreläsningen.

Antonio är metodmanager i Valencia vilket är ungefärligt jämförbart med Utvecklingschef som det diskuteras om att införa i svenska akademier. I Valencia är det så att Akademidirektören tar besluten, men alltid i samråd med Utvecklingschefen och Akademichefen. Antonio menar att Valencia har jobbat i många år med att ta fram en långsiktig plan för hur talangerna ska skolas in i a-lagsverksamheten.

– I Spanien har vi stora problem med att många akademier vill vara i toppklass, och att de därför satsar allt för att komma dit. I Valencia försöker vi tänka annorlunda och göra det metodiskt, men det är svårt. Varje gång det kommer en ny tränare eller manager så vill de ha verksamheten på sitt sätt.

Sökande efter långsiktig plan
Valencia har tidigare bytt modell vart 5-6 år i sin jakt på att hitta en långsiktig plan för talangutvecklingen och det har gett tid att komma på den viktigaste planen för att övertyga klubbens tränare och managers.

– Vi måste alltid följa värderingar och klubbens historia. Därifrån utgår alla beslut. Normalt är vi topp fyra bland lagen i La Liga och varje år flyttar vi upp egna talanger i a-laget. Det är vår historia och det är där vi ska vara.

– Vi måste alltid vårda klubbens historia och ta hand om klubbens strukturer och organisation, och vi måste fastställa våra mål. VI är 200 som jobbar med talangutveckling medan Barcelona är 2000, men vi kan inte jobba som dom. Vi måste hitta vårt sätt att jobba på, och vi är faktiskt ganska bra ändå. Vi är har fler spelare i u-landslagen än både Real Madrid och Atlético Madrid.

Valencia har heltidsanställda tränare från tolv år och uppåt och Antonio beskriver dessa som de absolut viktigaste människorna i hela klubben. Varje match från sexårsåldern tills spelarna blir redo för elvamannaspel, spelas åtta mot åtta.

– De flesta av våra 16-åringar har tränat åtminstone en gång med a-truppen och idag har vi fem spelare från u-sidan som regelbundet tränar och spelar med a-laget. Spelarna måste vara redo för att nå eliten och det är det vi jobbar med. Samtidigt har vi också ledare som går upp i a-laget som tränare.

IMG_0992
Antonio Hernandez tillsammans med Örgrytes ungdomsansvarig Bob Fyhr

– Allt är viktigt för oss, även hur omklädningsrummet ser ut. Vi ger u-lagen samma förutsättningar och skapar samma känsla som runt a-laget.

Fotboll går ut på att vinna matcher och Antonio säger sig uppleva det kraven från klubbledningen även vad gäller ungdomssidan, men här är han noga med att poängtera hur han stått på sig mot klubben, som nu har börjat svänga i åsikt.

– Fotboll är ett spel och visst vill vi vinna alla matcher, men som spelare i akademin, där det är viktigast att utvecklas, så finns det andra mål. Sportsliga mål är viktiga men det är utvecklingsmålen som är viktigast. Det är dessa som får oss att röra oss framåt och framåt.

Även i Spanien tvistar man om ordet talang verkligen är rätt ord att beskriva en lovande spelare.

– Jag gillar inte ordet talang. Det är inte ordet i sig men utan missförståndet av ordet. Det är lätt att spelarna fastnar i att ”jag är talangfull, jag behöver inte jobba för det”. Det är bättre att kalla det ”spelare med förmåga att spela fotboll”.

Samarbete med Djurgården
För fyra-fem år sedan inledde Valencia och Antonio ett kort samarbete med Djurgården varvid Antonio besökte Sverige och Stockholm några gånger.

– Jag besökte Djurgårdens för sex-sju år sedan och jag var överraskad över deras förutsättningar vad gäller talangutveckling. Intresset för att utveckla i Sverige är stort och Djurgården verkar förstå att de viktigaste resultaten för barnen uppnår vi inte imorgon och att det är så många som 180 tränare från hela landet är här nu är unikt, det tyder på en nyfikenhet i svensk fotboll.

– Jag gick också på en match och överraskades av stämningen. Arenan var full och det var en väldigt bra atmosfär. I Spanien har det blivit mycket turism på läktarna i Barcelona och Madrid och inte alls lika bra stämning, men i Valencia är det bra drag.

Christian Gentile är Akademichef i Djurgårdens IF och säger att DIF inspirerades mycket av samarbetet med Valencia och än idag arbetar mycket utifrån spanjorernas sätt att se på talangutveckling.

– Vi fastande från början på det som många fick en aha-upplevelse idag. Att metod är viktigare än enskilda segrar. Det gäller att ha en långsiktig utvecklingsplan. Vi startade för fem år sedan och Valencia jobbade till och från med oss i tre år. Vi tog ett avstamp då och har gjort det till vår grej. Vi hade tränarutbildning, vi upprepade och till sist växte det in i föreningen.

Djurgården betonar att klubben har annorlunda ingångsvärden mot för vad Valencia har och att svenskarna har anpassat tänket utifrån sina egna förutsättningar.

Vetenskapen intressant
En sak som Valencia har lagt mycket tonvikt till är vetenskapen. Klubben besökte universitet för att lära sig mer om barns lärande och utveckling från 6-16 år, och på så sätt anpassa fotbollsträningen utifrån det.

– Vi lärde oss att motivationen till träning är högre i lägre åldrar och att barnen lär sig genom att göra, inte genom att lyssna, och att det är viktigt med improvisation. Människan utvecklar 90% av sin förmåga att improvisera innan 10 års ålder och barn måste exempelvis passa bollen mycket mer än vad äldre behöver göra. Uppmuntrar man barnens kreativitet i tidig ålder så kommer det sitta i det undermedvetna när de blir äldre och då gör de saker på planen utan att tänka. För att bli framgångsrik så måste man förstå spelet. Det måste vi se till att spelarna förstår, varje dag, menar Antonio.

I Djurgården har man också fastnat för det vetenskapliga tänket men säger också att det finns mer att göra i klubben, och för andra klubbar, innan man på riktigt kan börja arbeta på det här sättet.

– Valencia bekräftade att vetenskapen och kontakten med universiteten är viktig. Det finns mer att göra i Sverige. Både för SvFF och klubbarna själva, säger Christian Gentile.

Antonio fortsätter med att berätta att om klubben lyckas följa sin modell så får de alla 6-19 åringar i klubben att förstå spelet och att av 600 spelare så kanske klubben producerar 15 stycken som blir bra nog för La Liga.

– Vi är nöjda med processen och hur alla utvecklas men om barnen inte skulle lära sig så är det du som inte utbildar. Vi börjar tidigt med att lära spelarna deras specifika position och ansvar och ser till att de stimuleras.

– Största utmaningen nu är tekniken och dagens mobiltelefoner. Vi människor har skapat ett samhälle där vi inte pratar med varandra och det märker vi också av. Spelarna pratar hellre via sociala medier än med varandra eller tränarna. Det är verkligheten. Den sociala utvecklingen är jätteviktig och måste vara en del av verksamheten men vi får också se upp.

I La Ligas andra omgång i augusti 2017 gjorde 21-årige Carlos Soler målet som betydde 1-1 mot Real Madrid på Santiago Bernabeu. Carlos Soler är Valenciasupporter sedan barnsben och är en av dem som har spelat i klubbens akademi genom alla år. För Antonio betydde målet inte bara glädje, utan också slutet på en lång tids lärande.

– För oss betyder det allt. Det betyder ”utbildning komplett”.

Valencia ligger just nu trea i La Liga och rankas som en av Europas mest framgångsrika talangfabriker.

Fler nyheter

Fotboll, Gothia Cup, Tipselit Trophy

Grupper & spelschema i Gothia Trophy

Årets upplaga av Gothia Trophy för 17-åringar spelas 16-21 juli. Nu är gruppindelningen klar och spelschemat lagt. Tolv svenska lag… Läs mer

IMG_9575

Grupper & spelschema i SEF Trophy

Gruppindelningen och spelschemat är nu fastställt för årets SEF Trophy för 15-åringar i Gothia Cup. Nytt inför i år är… Läs mer

matchfixing_gothia-633x358-633x358

Ungdomsspelare informeras om matchfixning

Samtliga deltagande spelare från de 38 medverkande klubbarna i sommarens SEF Trophy kommer att utbildas och informeras i riskerna med… Läs mer

Foto: Mjällby AIF

Silverholts dubbel sänkte gamla klubben

Landslagsmeriterade Taylor Silverholt bytte Halmstad mot Mjällby i jakt på a-lagsfotboll. Under veckorna i Blekinge har 17-åringen hunnit debutera i… Läs mer

Anton Thosson vs Alexander Johansson

HBK seriesegrare i U19 Allsvenskan Södra

Halmstads BK seriesegrare trots storförlust. Halmstads BK, BK Häcken, Malmö FF, AIK och Djurgårdens IF säkrade sina platser i slutspelsserien…. Läs mer

Tim Prica och Kevin Harletun

MFF:s giftiga duo – Gjort 68% av lagets mål

Kevin Harletun och Tim Prica heter Malmö FF:s anfallspar. Tillsammans har duon stått för 23 av lagets 34 mål i… Läs mer

Elfsborg och Malmö FF spelar båda vidare i U21 Allsvenskan efter sommaren. Foto: Bildbyrån

Första halvan av U21-serien är spelad

U21-seriernas våromgångar är färdigspelade och nu väntar ett uppehåll innan slutspelsserierna drar igång under hösten. Här är förutsättningarna. Det nya… Läs mer

Markos Issa

Skytteligaledaren Issa inför toppmötet AIK–BP

Det vankas toppmöte i U19 Allsvenskan Norra. Tabelltvåan BP gästar tabelltrean AIK. Ett Stockholmsderby. En match BP:s skytteligaledare Markos Issa… Läs mer

170914 Sveriges Rasmus Wikstršm under P16 landskampen i fotboll mellan Sverige och Slovakien den 14 september 2017 i PiteŒ.
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRN / Cop 116

Göteborg finalklara i Distriktspojkturneringen

Göteborg slog Stockholm med klara 3-0 och är framme i final i Distriktspojkturneringen. Finalmotståndare bestäms senare i dag torsdag då… Läs mer

IMG_9544

Sirius laddar för Gothia Trophy

Sirius U17-lag laddar för sommarens Gothia Cup och P17-turneringen i turneringen Gothia Trophy. Klubben konstaterar att matcherna kommer att spelas… Läs mer

Foto: Ungdomsfotboll.se

Internationell erfarenhet för AIK:s u-lag

AIK:s egna turnering Lennart Johansson Academy Trophy lockar storklubbar och deras akademier från hela Europa till Solna. För AIK:s del… Läs mer

H9oMWNo3

Stor representation från Tipselit i VM-truppen

Det blev inga inslag från Allsvenskan i den svenska VM-truppen Däremot finns det gott om spelare med ursprung i Tipselit…. Läs mer

IMG_9575

Gothia Cup SEF Trophy växer

2017 spelades för första gången en Tipselit Trophy även för P15 i samband med Gothia Cup. I år är turneringen… Läs mer

Fotboll, Gothia Cup, Finaler, Dag 2

Samtliga lag klara för sommarens Tipselit Trophy

Sommarens Gothia Cup Tipselit Trophy tar form. Sedan tidigare var alla svenska deltagande föreningar i U17-klassen klara, nu är deltagarlistan… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, GIF Sundsvall - Falkenberg

Norrköping i topp – så är läget i U16-serierna

I de totalt åtta nationella U16-serierna börjar det närma sig halvtid i grundseriespelet. Med åtta matcher spelade i grupp 4… Läs mer

BB170809JJ016

Helsingborg derbyvinnare och serieledare

Med lite mer än en månad kvar av vårserierna för U17 Allsvenskan är det jämnt kring strecken som innebär slutspelsserie… Läs mer

Fotboll, U19 Allsvenskan, Elfsborg - IFK Gšteborg

Dubbla storstadsderbyn i U19-serierna

I den senaste omgången av U19 Allsvenskan bjöds det på dubbla storstadsderbyn, ett i söder och ett i norr. I… Läs mer

Fotboll, U17, EM, Italien - Sverige

Tappert Sverige utslaget ur U17-EM

Sverige är utslaget ur U17-EM. Italien fick en drömstart med 1-0 redan efter fyra minuter. Trots ett tappert försök fick… Läs mer

Claes%20Eriksson%201

Claes Eriksson inför Sverige – Italien

Efter en riktig stark insats mot Portugal tog sig Sverige vidare till kvartfinal i U17-EM. Sverige är topp åtta i… Läs mer

Fotboll, U17, EM, Sverige - Portugal

U17-seger – nu väntar kvartsfinal

Sverige är i kvartsfinal! Efter en heroisk laginsats slog Sverige Portugal med 1-0 och är klara för kvartsfinal i U17-EM…. Läs mer