Felix Hörberg om att aldrig ge upp

17 SEPTEMBER, 2018 kl 14:03

Felix Hörberg om att aldrig ge upp

Felix Horberg

Nej från Malmö FF. Nej från fotbollsgymnasiet. Felix Hörberg funderade på att sluta med fotbollen som 15-åring. Det gjorde han inte utan kämpade vidare. Han gav inte upp och nu är 19-åringen den målgladaste tonåringen i årets allsvenska.
– Det var en tuff tid där när det inte blev något Malmö FF, inget fotbollsgymnasium och jag fick börja spela för en mindre klubb. Jag tänkte ”Vad fan gör man nu? Är det kört nu?”, säger Felix Hörberg.

Det har gått snabbt för Felix Hörberg i år. Förra året spelade han i U19 Allsvenskan och var med på några enstaka a-lagsträningar. Under försäsongen fick han chansen att visa upp sig ordentligt. En chans han tog tillvara på.

– Säsongen är över förväntan för mig. Jag hade inga tankar på att jag skulle spela så här mycket när säsongen började. Men jag gjorde en bra försäsong och vår tränare Patrick Winqvist verkade rätt nöjd med mig. Han gav mig chansen i Allsvenskan. Sen har det nästan gått som på räls, av sig själv. Jag har gjort några några mål och poäng. Det har gått bra, säger Felix Hörberg.

19-åringen står i år antecknad för 20 matcher och tre mål. Med det är han den tonåring som har gjort flest mål i Allsvenskan i år. Lika många som Arnór Sigurdsson som nu är i CSKA Moskva. Och ett mål mer än gamle lagkamraten Mattias Svenberg som numera spelar i Bologna.

Hans första a-lagskontrakt skrev han däremot på redan innan säsongen hade startat.

– Det var fantastiskt. Någonting jag har kämpat hårt för sedan jag kom till Trelleborg. Att ta sig upp till a-laget och livnära sig på fotbollen, säger Felix Hörberg.

Trots ett a-lagskontrakt hade Hörberg ingen plats i omklädningsrummet då det var fullt. Det fanns ingen plats. Det var inte förrän förra veckan han äntligen fick sin plats.

– Det är rätt sjukt, men vi löste det nu i onsdags. Nu sitter jag bredvid Robin Nilsson och Anton Tideman. En hörnplats. Det är ganska trångt, men det får jag ta. Det är bättre än att behöva byta om i ett annat rum, säger Felix Hörberg.

Hur var klivet från U19 Allsvenskan till Allsvenskan?
– Det är ett extremt stort steg att ta. Mycket större än vad man tror. Fysiken är helt annorlunda och tempot mycket högre. Du måste hela tiden vara förberedd och veta vad du ska göra innan du får bollen. Det går knappt att förklara så stor skillnad det är. Fysiken hade jag nästan redan innan jag kom upp till Allsvenskan och tempot kom jag in i rätt fort, säger Felix Hörberg.

Har du fått anpassa dig på något vis?
– Jag kör på ganska likt som förra året. Vi har ändrat om lite i spelsystemet, men jag har inte direkt anpassat mig. Jag har min egna spelstil och har inte ändrat mitt sätt att spela fotboll. Jag tror inte du vinner på det i längden att ändra din spelstil, säger Hörberg.

Har du något minne som sticker ut lite extra från säsongen så här långt?
– Det måste ha varit när vi mötte Sirius borta på min födelsedag och jag egentligen gjorde två mål. Bara ett mål blev godkänt, det andra blev fel avvinkat för offside. Men det var mitt första mål i Allsvenskan, säger Hörberg.

Vägen till Allsvenskan har däremot inte gått som på räls för Hörberg. När han var nio år började han spela i Malmö FF, men efter utebliven speltid fick han rådet att söka sig till en annan klubb när han var 15 år.

– I början spelade jag mycket, men det blev mindre och mindre speltid. Sedan blev det ingen speltid alls. Jag fick inte följa med på några turneringar och så vidare. Jag fick rådet från Malmö att det var bättre för min utveckling om jag sökte mig till en annan klubb så när jag var 15 år lämnade jag, säger Hörberg.

Hur var det att få ett nej i den åldern?
– Det var jättetufft att bli ratad från MFF. Det var en tuff tid där när det inte blev något Malmö FF, inget fotbollsgymnasium och jag fick börja spela för en mindre klubb. Jag tänkte ”vad fan gör man nu? Är det kört nu?”.

Funderade du på att sluta med fotbollen?
– Ja. Jag funderade på att sluta med fotbollen. Men familjen var på mig att kämpa vidare. Att chansen till slut kommer. Och det gjorde den ju.

Tror du att motgångarna har gjort dig starkare?
– Absolut. Jag har fått med mig extremt mycket erfarenhet från det. Det var bara att bita ihop och köra vidare. Att aldrig ge upp. Jag ser allting som en möjlighet. Jag tar mig an varje utmaning, ingenting känns omöjligt längre.

Vad säger du till alla unga som får ett nej?
– Ge aldrig upp. Bara för att du får ett nej är det inte kört. Det kvittar vart du spelar, det är bara att följa sin dröm. Ingenting är kört och ingenting är omöjligt bara för att du får ett nej. Om du tränar extremt hårt både på och utanför plan kommer det komma.

Efter tiden i Malmö FF sökte Hörberg sig till Division 2-klubben Kvarnby IK. Där spelade yttern i U17-laget innan han 2016 hamnade i Trelleborgs akademi. I år tog han som bekant steget upp till Trelleborgs a-lag. Där är han en av många unga spelare som har ett förflutet i Malmö FF.

– Trelleborg hanterar det på ett jättebra sätt. De ser de unga spelarna, låter de få chansen och utvecklar de på ett jättebra sätt.

I Trelleborgs unga trupp är Hörberg tillsammans med fyra andra spelare födda 1999 allra yngst. Samtidigt som akademin levererar spelare till a-laget går det knackigt i tabellen. Efter 20 omgångar ligger Trelleborg sist i Allsvenskan, fyra poäng upp till säker mark.

– Vi har fortfarande allting i egna händer. Om vi kämpar på bra och tränar hårt har vi stora chanser att klara oss kvar till nästa år. Jag är helt övertygad om att vi klarar det om vi fortsätter på spåret efter den tuffa tiden vi har haft.

Vad har du för personliga förhoppningar på hösten som kommer nu?
– Jag vill bara fortsätta att spela mitt spel. Bidra med det jag kan, göra poäng och ge allting i både träning och match. Jag vill vinna fotbollsmatcher och säkra det allsvenska kontraktet.

I dag måndag befinner sig Hörberg och hans Trelleborg i Göteborg där bortamatch mot Häcken stundar.

– Jag förbereder mig på samma sätt som inför alla andra lag vi har mött. Fokusera på den matchen och ingenting annat. Följa matchplanen. Se till att träna på bra, få mycket sömn och bra mat.

Mammas mat?
– Ja, den är bra. Det är mycket pastasallad som ger mig energi. Sen blir det nog ägg och bacon till frukost och en bra lunch. Mycket vatten också. Då blir det nog bra mot Häcken.

Hur slutar matchen?
– Med tre poäng.

Fler nyheter

Kristoffer Krebs

Jakten på slutspelsplatserna i P17 Allsvenskan

Nu återstår endast den sista omgången i P17 Allsvenskans grundserie. Nedan kan du läsa om vilka som är klara för… Läs mer

Filston Mawana

Nu avgörs grundserien i P19 Allsvenskan

Nu återstår endast den sista omgången i P19 Allsvenskans grundserie. Nedan kan du läsa om vilka som är klara för… Läs mer

IMG_2694 (kopia)

Grupperna till SEF Trophy för P15-lag

Gruppindelningen till sommarens SEF Trophy för femtonåringar är klara. SEF Trophy är turneringen där 32 svenska akademier gör upp om titeln. Turneringen… Läs mer

IMG_2641 (kopia)

Grupperna till Gothia Cup Puma Trophy B17

Gruppindelningen till sommarens Gothia Cup Puma Trophy är klara. Gothia Cup Puma Trophy är turneringen där tretton speciellt inbjudna svenska… Läs mer

andersgothia

Utbildning i farorna med matchfixning

Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixning föreläser och utbildar ungdomar i Gothia Cups 17-årsturneringar för tredje året… Läs mer

Arenabild IFK RTD Final GC 2018

Latinamerikanska storlag till Puma Trophy

Två mexikanska storklubbar finns bland de tolv utländska P17-akademierna som är speciellt inbjudna till Gothia Cups P17-turnering – Puma Trophy…. Läs mer

190525 Häckens Daleho Irandust under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och IFK Göteborg den 25 maj 2019 i Göteborg.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59351

Merparten SEF-spelare i U21-landslagets trupp

U21-landslaget startar om med en ny kull spelare födda 1998 och senare. I dag måndag tog Roland Nilsson ut sin… Läs mer

Karl Landsten har stänkt in åtta mål för sitt BK Häcken som toppar den södra serien.

Tabelläget halvvägs in i P17 Allsvenskan

Även P17 Allsvenskan har nått halvtid. Den södra serien leds av BK Häcken som har bättre målskillnad än Kalmar FF…. Läs mer

Edvin Crona – serieledare i dubbel bemärkelse. Kalmar FF toppar den södra serien medan Crona själv leder skytteligan i P19 Allsvenskan med sina elva mål.

Tabelläget halvvägs in i P19 Allsvenskan

Mer än hälften av matcherna i P19 Allsvenskans grundserie är nu spelade. GIF Sundsvall toppar den norra serien medan Kalmar… Läs mer

Sveriges Dennis Collander och Alexander Nilsson under fotbollsmatchen i fyrnationersturneringen mellan Österrike och Sverige den 22 Maj 2018 i Henån.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

U17-EM: Förlust även i sista matchen

P17/02-landslaget förlorade mot England i den tredje och sista gruppspelsmatchen. Malmö FF:s Tim Prica stod för kvitteringsmålet till 1-1 när… Läs mer

Malmö FFs Oscar Uddenäs under fotbollsmatchen i U21 Allsvenskan södra mellan Malmö FF och Kalmar den 16 juli 2018 i Malmö.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35505

U17-EM: Sverige utslagna ur mästerskapet

Frankrike vände underläge två gånger om och besegrade till slut Sverige med 4-2. Med noll poäng efter två matcher är… Läs mer

Malmö FFs Tim Prica under fotbollsmatchen i U21 Allsvenskan mellan Malmö FF och BK Häcken den 8 april 2019 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92279

U17-EM: Svensk förlust i premiären

P17/02-landslaget kammade noll i EM-premiären. Det blev förlust 0-2 mot de regerande mästarna Nederländerna, som är en av förhandsfavoriterna även… Läs mer

Dennis Collander

P02: Många Tipselitspelare i truppen till U17-EM

P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson har tagit ut 20 spelare till U17-EM på Irland. Mästerskapet avgörs 3-19 maj. Av truppens 20 spelare tillhör… Läs mer

BK Häckens Daleho Irandust spelade sex år i GAIS akademi och två år i BK Häckens akademi och har gett poäng till båda klubbarna i Certifieringen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92278

75% av alla elitspelare kommer från Tipselit

När analysen av årets Certifiering i sin helhet är färdig så står det klart att nätverket har utbildat 757 idag ännu… Läs mer

Artikelserien 16 Delar

Artikelserien: Här är samtliga 16 delar

Nedräkningen är över. Allsvenskan 2019 är igång. I drygt två veckor har vi hållit igång med en artikelserie där en ung… Läs mer

Tim Prica

P02: Sverige till U17-EM efter osannolikt drama

Med matchens sista spark i den 95:e minuten slog Sverige värdarna Serbien och kvalificerade sig till U17-EM. Slutresultatet skrevs till… Läs mer

Thomas Isherwood

Artikelserien: Thomas Isherwood | Östersunds FK

Vi är redan framme vid sista delen i artikelserien. I den 16:e och sista delen finner du Thomas Poppler Isherwood… Läs mer

Anel Ahmedhodzic

Artikelserien: Anel Ahmedhodzic | Malmö FF

Artikelserien är framme vid den 15:e delen och där finner du Anel Ahmedhodzic från Malmö FF. FAKTA Namn: Anel Ahmedhodzic… Läs mer

Carl Bjork

Artikelserien: Carl Björk | IFK Norrköping

Artikelserien är framme vid den 14:e delen och där finner du Carl Björk från IFK Norrköping. FAKTA Namn: Carl Björk Född:… Läs mer

Oscar Pettersson

Artikelserien: Oscar Pettersson | Djurgårdens IF

Artikelserien är framme vid den 13:e delen och där finner du Oscar Pettersson från Djurgårdens IF. FAKTA Namn: Oscar Pettersson… Läs mer