Felix Hörberg om att aldrig ge upp

17 SEPTEMBER, 2018 kl 14:03

Felix Hörberg om att aldrig ge upp

Felix Horberg

Nej från Malmö FF. Nej från fotbollsgymnasiet. Felix Hörberg funderade på att sluta med fotbollen som 15-åring. Det gjorde han inte utan kämpade vidare. Han gav inte upp och nu är 19-åringen den målgladaste tonåringen i årets allsvenska.
– Det var en tuff tid där när det inte blev något Malmö FF, inget fotbollsgymnasium och jag fick börja spela för en mindre klubb. Jag tänkte ”Vad fan gör man nu? Är det kört nu?”, säger Felix Hörberg.

Det har gått snabbt för Felix Hörberg i år. Förra året spelade han i U19 Allsvenskan och var med på några enstaka a-lagsträningar. Under försäsongen fick han chansen att visa upp sig ordentligt. En chans han tog tillvara på.

– Säsongen är över förväntan för mig. Jag hade inga tankar på att jag skulle spela så här mycket när säsongen började. Men jag gjorde en bra försäsong och vår tränare Patrick Winqvist verkade rätt nöjd med mig. Han gav mig chansen i Allsvenskan. Sen har det nästan gått som på räls, av sig själv. Jag har gjort några några mål och poäng. Det har gått bra, säger Felix Hörberg.

19-åringen står i år antecknad för 20 matcher och tre mål. Med det är han den tonåring som har gjort flest mål i Allsvenskan i år. Lika många som Arnór Sigurdsson som nu är i CSKA Moskva. Och ett mål mer än gamle lagkamraten Mattias Svenberg som numera spelar i Bologna.

Hans första a-lagskontrakt skrev han däremot på redan innan säsongen hade startat.

– Det var fantastiskt. Någonting jag har kämpat hårt för sedan jag kom till Trelleborg. Att ta sig upp till a-laget och livnära sig på fotbollen, säger Felix Hörberg.

Trots ett a-lagskontrakt hade Hörberg ingen plats i omklädningsrummet då det var fullt. Det fanns ingen plats. Det var inte förrän förra veckan han äntligen fick sin plats.

– Det är rätt sjukt, men vi löste det nu i onsdags. Nu sitter jag bredvid Robin Nilsson och Anton Tideman. En hörnplats. Det är ganska trångt, men det får jag ta. Det är bättre än att behöva byta om i ett annat rum, säger Felix Hörberg.

Hur var klivet från U19 Allsvenskan till Allsvenskan?
– Det är ett extremt stort steg att ta. Mycket större än vad man tror. Fysiken är helt annorlunda och tempot mycket högre. Du måste hela tiden vara förberedd och veta vad du ska göra innan du får bollen. Det går knappt att förklara så stor skillnad det är. Fysiken hade jag nästan redan innan jag kom upp till Allsvenskan och tempot kom jag in i rätt fort, säger Felix Hörberg.

Har du fått anpassa dig på något vis?
– Jag kör på ganska likt som förra året. Vi har ändrat om lite i spelsystemet, men jag har inte direkt anpassat mig. Jag har min egna spelstil och har inte ändrat mitt sätt att spela fotboll. Jag tror inte du vinner på det i längden att ändra din spelstil, säger Hörberg.

Har du något minne som sticker ut lite extra från säsongen så här långt?
– Det måste ha varit när vi mötte Sirius borta på min födelsedag och jag egentligen gjorde två mål. Bara ett mål blev godkänt, det andra blev fel avvinkat för offside. Men det var mitt första mål i Allsvenskan, säger Hörberg.

Vägen till Allsvenskan har däremot inte gått som på räls för Hörberg. När han var nio år började han spela i Malmö FF, men efter utebliven speltid fick han rådet att söka sig till en annan klubb när han var 15 år.

– I början spelade jag mycket, men det blev mindre och mindre speltid. Sedan blev det ingen speltid alls. Jag fick inte följa med på några turneringar och så vidare. Jag fick rådet från Malmö att det var bättre för min utveckling om jag sökte mig till en annan klubb så när jag var 15 år lämnade jag, säger Hörberg.

Hur var det att få ett nej i den åldern?
– Det var jättetufft att bli ratad från MFF. Det var en tuff tid där när det inte blev något Malmö FF, inget fotbollsgymnasium och jag fick börja spela för en mindre klubb. Jag tänkte ”vad fan gör man nu? Är det kört nu?”.

Funderade du på att sluta med fotbollen?
– Ja. Jag funderade på att sluta med fotbollen. Men familjen var på mig att kämpa vidare. Att chansen till slut kommer. Och det gjorde den ju.

Tror du att motgångarna har gjort dig starkare?
– Absolut. Jag har fått med mig extremt mycket erfarenhet från det. Det var bara att bita ihop och köra vidare. Att aldrig ge upp. Jag ser allting som en möjlighet. Jag tar mig an varje utmaning, ingenting känns omöjligt längre.

Vad säger du till alla unga som får ett nej?
– Ge aldrig upp. Bara för att du får ett nej är det inte kört. Det kvittar vart du spelar, det är bara att följa sin dröm. Ingenting är kört och ingenting är omöjligt bara för att du får ett nej. Om du tränar extremt hårt både på och utanför plan kommer det komma.

Efter tiden i Malmö FF sökte Hörberg sig till Division 2-klubben Kvarnby IK. Där spelade yttern i U17-laget innan han 2016 hamnade i Trelleborgs akademi. I år tog han som bekant steget upp till Trelleborgs a-lag. Där är han en av många unga spelare som har ett förflutet i Malmö FF.

– Trelleborg hanterar det på ett jättebra sätt. De ser de unga spelarna, låter de få chansen och utvecklar de på ett jättebra sätt.

I Trelleborgs unga trupp är Hörberg tillsammans med fyra andra spelare födda 1999 allra yngst. Samtidigt som akademin levererar spelare till a-laget går det knackigt i tabellen. Efter 20 omgångar ligger Trelleborg sist i Allsvenskan, fyra poäng upp till säker mark.

– Vi har fortfarande allting i egna händer. Om vi kämpar på bra och tränar hårt har vi stora chanser att klara oss kvar till nästa år. Jag är helt övertygad om att vi klarar det om vi fortsätter på spåret efter den tuffa tiden vi har haft.

Vad har du för personliga förhoppningar på hösten som kommer nu?
– Jag vill bara fortsätta att spela mitt spel. Bidra med det jag kan, göra poäng och ge allting i både träning och match. Jag vill vinna fotbollsmatcher och säkra det allsvenska kontraktet.

I dag måndag befinner sig Hörberg och hans Trelleborg i Göteborg där bortamatch mot Häcken stundar.

– Jag förbereder mig på samma sätt som inför alla andra lag vi har mött. Fokusera på den matchen och ingenting annat. Följa matchplanen. Se till att träna på bra, få mycket sömn och bra mat.

Mammas mat?
– Ja, den är bra. Det är mycket pastasallad som ger mig energi. Sen blir det nog ägg och bacon till frukost och en bra lunch. Mycket vatten också. Då blir det nog bra mot Häcken.

Hur slutar matchen?
– Med tre poäng.

Fler nyheter

F25A0020[1] (kopia)

Bildspecial: Finaldagen från Skandinaviska

Skandinaviska Mästerskapens tredje upplaga är över. Norska Sogndal vann turneringen efter 1-0 mot danska AGF i finalen. Bästa svenska lag… Läs mer

Sogndal med pokalen. FOTO: Tobias/Bluewhitephoto

Skandinaviska: Samtliga resultat från turneringen

Norska Sogndal blev mästare i den tredje upplagan av Skandinaviska Mästerskapen 2018. Nedan hittar du samtliga resultat från årets turnering…. Läs mer

Sogndal Firande SM 2018

Skandinaviska: Sogndal historiska mästare

Sogndal slog danska AGF och blev första norska lag att vinna Skandinaviska Mästerskapen. Mathias Sundberg blev matchens enda målskytt och… Läs mer

Andre Alsanati Skandinaviska 2018

Skandinaviska: Hammarby fyra efter förlust

Hammarby föll i bronsmatchen mot FC Midtjylland. Danskarna vann med uddamålet 2-1 i en välspelad match. Hammarby blir trots förlusten… Läs mer

BK Häckens Oskar Ali i matchen mot Rosenborg. FOTO: Tobias/Bluewhitephoto

Skandinaviska: BK Häcken föll mot Rosenborg

BK Häcken slutade på plats sex i Skandinaviska Mästerskapen. U18-laget räckte inte till mot Rosenborg i matchen om plats fem…. Läs mer

Skandinaviska Finaldagen

Skandinaviska: Inför söndagens finaldag

Det blev en spännande sista gruppspelsdag där flera lag hade chans på finalplats. Till slut stod AGF och Sogndal som gruppsegrare… Läs mer

Teodor Walemark

Sogndal till final efter vändning mot Häcken

Häcken fick en drömstart på matchen med ett tidigt mål och ledde även i halvtid. Sedan kom raset. Norska Sogndal… Läs mer

Abiel Sequar

Hammarby slår Rosenborg – AGF till final

Hammarby IF skakade av sig kallduschen och vände på matchen mot Rosenborg BK. Stockholmarna vann till slut matchen med 4-1…. Läs mer

ZsxzuhU0

Skandinaviska: Hammarby satsar på ny titel

Hammarby IF har haft ett strålande år. Klubben tog hem tre av fyra titlar på ungdomssidan och satsar nu på… Läs mer

Elfsborgs Tim Stålheden deppar efter missad målchans under den första matchen mot Chelsea i UEFA Youth League 
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

UEFA Youth League: Elfsborg utslaget

Elfsborgs U19-lag räckte inte till mot Chelsea i UEFA Youth League. Engelsmännen blev för svåra och besegrade boråsarna med klara… Läs mer

Lista Yngsta Spelarna 2018

Yngsta spelarna i Allsvenskan & Superettan 2018

Även 2018 var ett starkt år för de unga spelarna i svensk elitfotboll. Precis som tidigare år har en uppsjö… Läs mer

Kevin Yakob Depp

P00: Sverige missar Elite Round

P00-landslaget missar Elite Round. Efter 2-2 mot Skottland i den sista gruppspelsmatchen står det klart att Sverige åker ut i… Läs mer

Skandinaviska Sammanfattning Helg 1 2018

Skandinaviska: Sammanfattning första helgen

En stark svensk första dag följdes upp med en betydligt tyngre andra dag. Under söndagens speldag blev det förlust för… Läs mer

IMG_4089 (kopia)

Skandinaviska: Tung förlust för Hammarby

Hammarby åkte på en svidande förlust i den andra gruppspelsmatchen i Skandinaviska Mästerskapen. Danska AGF blev för svåra och vann… Läs mer

Kevin Ackermann

Skandinaviska: Häcken föll mot Midtjylland

I en fysisk match åkte Häcken på en uddamålsförlust mot FC Midtjylland. Emil Sand gjorde matchens enda mål när danskarna… Läs mer

Monir Jelassi

Norra laget segrare i Morgondagens Stjärnor

Det blev en vinst för det Norra laget i Morgondagens Stjärnor på Tele 2 Arena i Stockholm. Monir Jelassi fastställde… Läs mer

LRG_DSC00150 (kopia)

Skandinaviska: Bra inledande svensk dag

De svenska lagen stod för en bra insats när den första dagen av de Skandinaviska Mästerskapen genomfördes. BK Häcken vann… Läs mer

Edrisa Bojang

Skandinaviska: Stark upphämtning av Hammarby

Hammarby IF hämtade upp 0-2 till 2-2 mot danska Bröndby IF. Målen gjorde Samouil Izountouemoi och Elias Durmaz. I straffläggningen… Läs mer

LRG_DSC00147 (kopia)

Skandinaviska: Häcken inledde med seger

BK Häcken besegrade norska Mjöndalen med 3-1 i den första matchen i Nordiska Mästerskapen i Göteborg. Grunden lades i den… Läs mer

Morgondagens Stjarnor 2018

Trupperna till Morgondagens Stjärnor

Det har blivit dags för Morgondagens Stjärnor. Matchen där de 32 främsta talangerna från Division 1 Södra och Norra möter… Läs mer