”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

14 FEBRUARI, 2018 kl 14:00

”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

IMG_0986 2

Valencia Clúb de Fútbol är en av världens ledande akademier och samtidigt också en klubb i yttersta Europatoppen. Skillnaden kan kännas milsvid för svenska klubbar men det finns alltid saker att inspireras av och lära sig.
– Vi behöver nödvändigtvis inte skapa Messis eller Iniestas men vi ska skapa den bästa möjliga spelaren utav varje individ. Där skiljer vi oss från andra klubbar, säger Antonio Hernandez, Metodmanager i Valencia CF.

Ett av inslagen i samband med Tipselitkonferensen i Torrevieja och La Manga var gästföreläsningen från Antonio Hernandez, från Valencia CF. Antonio berättade om Valencias sätt att jobba med sina talanger och även om både Valencia och La Liga rankas bra mycket högre än klubbarna i Sverige så fanns det mycket att inspireras av under föreläsningen.

Antonio är metodmanager i Valencia vilket är ungefärligt jämförbart med Utvecklingschef som det diskuteras om att införa i svenska akademier. I Valencia är det så att Akademidirektören tar besluten, men alltid i samråd med Utvecklingschefen och Akademichefen. Antonio menar att Valencia har jobbat i många år med att ta fram en långsiktig plan för hur talangerna ska skolas in i a-lagsverksamheten.

– I Spanien har vi stora problem med att många akademier vill vara i toppklass, och att de därför satsar allt för att komma dit. I Valencia försöker vi tänka annorlunda och göra det metodiskt, men det är svårt. Varje gång det kommer en ny tränare eller manager så vill de ha verksamheten på sitt sätt.

Sökande efter långsiktig plan
Valencia har tidigare bytt modell vart 5-6 år i sin jakt på att hitta en långsiktig plan för talangutvecklingen och det har gett tid att komma på den viktigaste planen för att övertyga klubbens tränare och managers.

– Vi måste alltid följa värderingar och klubbens historia. Därifrån utgår alla beslut. Normalt är vi topp fyra bland lagen i La Liga och varje år flyttar vi upp egna talanger i a-laget. Det är vår historia och det är där vi ska vara.

– Vi måste alltid vårda klubbens historia och ta hand om klubbens strukturer och organisation, och vi måste fastställa våra mål. VI är 200 som jobbar med talangutveckling medan Barcelona är 2000, men vi kan inte jobba som dom. Vi måste hitta vårt sätt att jobba på, och vi är faktiskt ganska bra ändå. Vi är har fler spelare i u-landslagen än både Real Madrid och Atlético Madrid.

Valencia har heltidsanställda tränare från tolv år och uppåt och Antonio beskriver dessa som de absolut viktigaste människorna i hela klubben. Varje match från sexårsåldern tills spelarna blir redo för elvamannaspel, spelas åtta mot åtta.

– De flesta av våra 16-åringar har tränat åtminstone en gång med a-truppen och idag har vi fem spelare från u-sidan som regelbundet tränar och spelar med a-laget. Spelarna måste vara redo för att nå eliten och det är det vi jobbar med. Samtidigt har vi också ledare som går upp i a-laget som tränare.

IMG_0992
Antonio Hernandez tillsammans med Örgrytes ungdomsansvarig Bob Fyhr

– Allt är viktigt för oss, även hur omklädningsrummet ser ut. Vi ger u-lagen samma förutsättningar och skapar samma känsla som runt a-laget.

Fotboll går ut på att vinna matcher och Antonio säger sig uppleva det kraven från klubbledningen även vad gäller ungdomssidan, men här är han noga med att poängtera hur han stått på sig mot klubben, som nu har börjat svänga i åsikt.

– Fotboll är ett spel och visst vill vi vinna alla matcher, men som spelare i akademin, där det är viktigast att utvecklas, så finns det andra mål. Sportsliga mål är viktiga men det är utvecklingsmålen som är viktigast. Det är dessa som får oss att röra oss framåt och framåt.

Även i Spanien tvistar man om ordet talang verkligen är rätt ord att beskriva en lovande spelare.

– Jag gillar inte ordet talang. Det är inte ordet i sig men utan missförståndet av ordet. Det är lätt att spelarna fastnar i att ”jag är talangfull, jag behöver inte jobba för det”. Det är bättre att kalla det ”spelare med förmåga att spela fotboll”.

Samarbete med Djurgården
För fyra-fem år sedan inledde Valencia och Antonio ett kort samarbete med Djurgården varvid Antonio besökte Sverige och Stockholm några gånger.

– Jag besökte Djurgårdens för sex-sju år sedan och jag var överraskad över deras förutsättningar vad gäller talangutveckling. Intresset för att utveckla i Sverige är stort och Djurgården verkar förstå att de viktigaste resultaten för barnen uppnår vi inte imorgon och att det är så många som 180 tränare från hela landet är här nu är unikt, det tyder på en nyfikenhet i svensk fotboll.

– Jag gick också på en match och överraskades av stämningen. Arenan var full och det var en väldigt bra atmosfär. I Spanien har det blivit mycket turism på läktarna i Barcelona och Madrid och inte alls lika bra stämning, men i Valencia är det bra drag.

Christian Gentile är Akademichef i Djurgårdens IF och säger att DIF inspirerades mycket av samarbetet med Valencia och än idag arbetar mycket utifrån spanjorernas sätt att se på talangutveckling.

– Vi fastande från början på det som många fick en aha-upplevelse idag. Att metod är viktigare än enskilda segrar. Det gäller att ha en långsiktig utvecklingsplan. Vi startade för fem år sedan och Valencia jobbade till och från med oss i tre år. Vi tog ett avstamp då och har gjort det till vår grej. Vi hade tränarutbildning, vi upprepade och till sist växte det in i föreningen.

Djurgården betonar att klubben har annorlunda ingångsvärden mot för vad Valencia har och att svenskarna har anpassat tänket utifrån sina egna förutsättningar.

Vetenskapen intressant
En sak som Valencia har lagt mycket tonvikt till är vetenskapen. Klubben besökte universitet för att lära sig mer om barns lärande och utveckling från 6-16 år, och på så sätt anpassa fotbollsträningen utifrån det.

– Vi lärde oss att motivationen till träning är högre i lägre åldrar och att barnen lär sig genom att göra, inte genom att lyssna, och att det är viktigt med improvisation. Människan utvecklar 90% av sin förmåga att improvisera innan 10 års ålder och barn måste exempelvis passa bollen mycket mer än vad äldre behöver göra. Uppmuntrar man barnens kreativitet i tidig ålder så kommer det sitta i det undermedvetna när de blir äldre och då gör de saker på planen utan att tänka. För att bli framgångsrik så måste man förstå spelet. Det måste vi se till att spelarna förstår, varje dag, menar Antonio.

I Djurgården har man också fastnat för det vetenskapliga tänket men säger också att det finns mer att göra i klubben, och för andra klubbar, innan man på riktigt kan börja arbeta på det här sättet.

– Valencia bekräftade att vetenskapen och kontakten med universiteten är viktig. Det finns mer att göra i Sverige. Både för SvFF och klubbarna själva, säger Christian Gentile.

Antonio fortsätter med att berätta att om klubben lyckas följa sin modell så får de alla 6-19 åringar i klubben att förstå spelet och att av 600 spelare så kanske klubben producerar 15 stycken som blir bra nog för La Liga.

– Vi är nöjda med processen och hur alla utvecklas men om barnen inte skulle lära sig så är det du som inte utbildar. Vi börjar tidigt med att lära spelarna deras specifika position och ansvar och ser till att de stimuleras.

– Största utmaningen nu är tekniken och dagens mobiltelefoner. Vi människor har skapat ett samhälle där vi inte pratar med varandra och det märker vi också av. Spelarna pratar hellre via sociala medier än med varandra eller tränarna. Det är verkligheten. Den sociala utvecklingen är jätteviktig och måste vara en del av verksamheten men vi får också se upp.

I La Ligas andra omgång i augusti 2017 gjorde 21-årige Carlos Soler målet som betydde 1-1 mot Real Madrid på Santiago Bernabeu. Carlos Soler är Valenciasupporter sedan barnsben och är en av dem som har spelat i klubbens akademi genom alla år. För Antonio betydde målet inte bara glädje, utan också slutet på en lång tids lärande.

– För oss betyder det allt. Det betyder ”utbildning komplett”.

Valencia ligger just nu trea i La Liga och rankas som en av Europas mest framgångsrika talangfabriker.

Fler nyheter

Fotboll, P16, Landskamp, Sverige - Slovakien

Kevin: ”Vi har gjort det omöjliga möjligt”

Sverige kvalade in till U17-EM i England i maj. Som för hela laget visste glädjen inga gränser för lagkapten Kevin… Läs mer

image1

Sverige klart för EM i England

0-0 mot Cypern räckte i avslutningen av Elite Round-kvalet. Sverige är gruppsegrare och klara för EM-slutspelet i England i maj…. Läs mer

HelmerAndersson

Helmer inför avgörandet i U17-kvalet

Två matcher, lika många nollor och fyra inspelade poäng. P17-landslaget har ännu inte släppt in något mål i Elite Round…. Läs mer

Fotboll, Träningsmatch, Frej - AIK

Julian matchvinnare mot Belgien

P17-landslaget tog en blytung 1-0-seger mot Belgien. Inhopparen Julian Larsson blev stor matchvinnare med matchens enda mål. Nu finns bara… Läs mer

FOTO: Huddinge IF

”Lärt oss mycket om att utveckla oss själva”

Huddinge IF är en av de 62 klubbar som ingår i Tipselitnätverket. Huddinge jobbar kanske lite i skymundan utifrån sina… Läs mer

IMG_55141 (kopia)

Prioriterad UEFA B-utbildning i Jönköping

Den första av tre utbildningar för Tipselittränare i UEFA B har gått av stapeln i Jönköping. Utbildningen är startskottet för… Läs mer

IFK Norrköpings U17-lag i finalen mot IFK Göteborgs dito i Ligacupen 2017.

IFK Norrköping tionde klubben med fem stjärnor

IFK Norrköping blir den tionde klubben med fem stjärnor. Det står klart efter att 2017 års Certifiering av akademiverksamheten är… Läs mer

F25A8350 (kopia)

BP toppar Certifieringen säsongen 2017

När 2017 års Certifiering av Tipselitverksamheten är genomförd så står det klart att Brommapojkarna åter toppar den 62 klubbar långa… Läs mer

IFK Luleås U19-lag jublar efter mål i Ligacupen. FOTO: IFK Luleå

IFK Luleå i Ligacupens A-slutspel

Norrbottniska fotbollslag i A-slutspelet i Ligacupen hör inte till vanligheterna, men i år är IFK Luleås U19-lag med och kämpar… Läs mer

AIK-DIF-633x384

Ny Certifieringsmodell från och med 2018

Tipselits Certifiering förändras från och med nu. När 2018 års verksamhet summeras och certifieras så kommer större vikt att läggas… Läs mer

IMG_0986 2

”Vi följer alltid våra värderingar och historia”

Valencia Clúb de Fútbol är en av världens ledande akademier och samtidigt också en klubb i yttersta Europatoppen. Skillnaden kan… Läs mer

IMG_0999

Tipselit livsviktigt för svensk talangutveckling

För förbundskaptenerna för de yngre landslagen var Tipselitkonferensen extra värdefull. Teoripass varvades med praktikpass och allmän information om gruppindelningar och… Läs mer

Fotboll, Superettan, Helsingborg - …rgryte

Alvaro Santos: ”Passion för att hjälpa unga”

Alvaro Santos är i år huvudtränare för Helsingborgs IF:s U17-lag. Samtidigt är hans fotbollsakademi hemma i Brasilien i full rullning…. Läs mer

Skärmavbild 2018-02-12 kl. 15.42.22

”Elitförberedande av absoluta toppklass”

Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll, och ansvarig för Tipeslitkonferensen är mycket nöjd efter tre dagar med möten om hur… Läs mer

Fotboll, P16, Landskamp, Sverige - Slovakien

Nygren i målform: ”Bästa känslan”

Benjamin Nygren har haft en lyckad turnering i La Manga. Två mål på lika många matcher har det blivit för… Läs mer

Konferanse Torrevieja feb. 2018

Tipselitkonferensen: ”En ynnest att få vara här”

Spelanalys, teoripass, matchgenomgångar, utvärderingar, generell information och nätverkande. Allt med fokus på var svensk talangutveckling står om tre år. –… Läs mer

IMG_1033

Vinst mot Slovakien med 3-1

Sveriges P17-landslag följde upp 1-1 mot Ungern genom att besegra Slovakien med klara 3-1 i La Manga i genrepet inför… Läs mer

IMG_0980

Benjamin Nygren målskytt när Sverige kryssade

Sveriges P17-landslag spelade 1-1 mot Ungern i en träningsmatch i La Manga inför den kommande Elite Round. Sveriges mål gjordes… Läs mer

IMG_0805

Ny tjänst för att säkerställa talangutvecklingen?

Tipselitnätverket passade i samband med det Nordiska Tränarsymposiet på att hålla ett eget möte vid sidan av ordinarie konferens. På… Läs mer

IMG_0810

Med syfte att skapa nordiska CL-spelare

För andra året i rad går Nordiskt tränarsymposium av stapeln i Göteborg. Tränare från främst Sverige och Norge möts för… Läs mer